Технологічна частина заводу з виробництва кускового негашеного вапна з використанням шахтної пересипної печі продуктивністю 100 т на добу та лінії з виготовлення меленого негашеного вапна для газосилікату - Устянич, Анастасія Юріївна; Ustianych, Anastasiia Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена технології виробництва кускового негашеного вапна, включаючи лінію для виготовлення меленого вапна для газосилікату, з використанням шахтної печі продуктивністю 100 т/добу. Проведено аналіз вапняку Придністровського кар'єру, що підтвердив його придатність завдяки високому вмісту CaCO3 (91-96%) та оптимальним властивостям для випалювання. Вапно відповідає вимогам ДСТУ Б В.2.7-90:2011 (1 та 2 сорти). Розраховано матеріальний баланс, визначено витрати вапняку та підібрано основне обладнання, включаючи дробарку. Детально описано принцип роботи шахтної печі з її основними зонами (підсушування, підігрівання, горіння). Розглянуто контроль якості сировини та продукції, заходи з охорони довкілля та генеральний план заводу. Економічна частина роботи підтверджує ефективність та швидку окупність проєкту. Робота демонструє комплексний підхід до проєктування сучасного виробництва будівельного вапна.

The qualification work is devoted to the production technology of lump quicklime, including a line for the production of ground lime for gas silicate, using a shaft kiln with a capacity of 100 tons per day. Limestone from the Pridnestrovsky quarry was analyzed, which confirmed its suitability due to its high CaCO3 content (91-96%) and optimal properties for firing. The lime meets the requirements of DSTU B V.2.7-90:2011 (grades 1 and 2). The material balance is calculated, limestone consumption is determined, and the main equipment, including a crusher, is selected. The principle of operation of the shaft kiln with its main zones (drying, heating, combustion) is described in detail. The quality control of raw materials and products, environmental protection measures and the general plan of the plant are considered. The economic part of the work confirms the efficiency and quick payback of the project. The work demonstrates an integrated approach to the design of modern construction lime production.
The technological part of a lump quicklime production plant, using a shaft kiln with the capacity of 100 tons per day and a production line for ground quicklime for gas silicate
Keywords: 6.161.00.00