Definition of professional vector in educational systems of training future IT specialists - Дубас, Юрій; Кунанець, Наталія Едуардівна; Dubas, Yurii; Kunanets, Natalia (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У наш час якість професійної освіти прямо залежить від таких характеристик, як готовність до самостійної роботи, індивідуалізація програм, самовдосконалення та саморозвиток, здатність здобувати знання та продуктивно використовувати їх у професійній діяльності. Тому важливу роль відіграє індивідуалізація освіти. У статті описано та проаналізовано метод визначення професійної орієнтації, відомий як тест Джона Холланда, наведено модель його роботи та обґрунтовано отримання результатів. Також розглянуто попередньо реалізовану рекомендаційну систему, що дає змогу формувати індивідуальну освітню траєкторію для студентів ІТ-спеціальностей. Така система використовує підмодуль визначення професійної орієнтації, реалізований на основі тесту Холланда. Відповідно, використання методу Холланда у роботі рекомендаційної системи для формування індивідуальної освітньої траєкторії дасть можливість отримати точніший та бажаний результат. Тест Холланда також використано для опитування учнів випускного класу на предмет вибору ІТ професії. Він показав неочікувані результати.

Nowadays, the quality of vocational education directly depends on such characteristics as readiness for independent work, individualization of programs, self-improvement and self-development, the ability to acquire knowledge and use them productively in professional activities. Thus, the individualization of education plays an important role. This article describes and analyzes the method of determining career guidance, known as the John Holland test, presents a model of its work and justifies the results. Also, the previously implemented recommendation system is mentioned and considered, which allows to form an individual educational trajectory for students of IT specialties. This system uses a sub-module for determining career guidance, which is implemented on the basis of the Dutch test. Accordingly, the use of the Dutch method in the work of the recommendation system for the formation of an individual educational trajectory will provide a more accurate and desirable result. Holland's test was also used to survey the graduating class to choose an IT profession and showed unexpected results.
Визначення професійного вектора в освітніх системах підготовки майбутніх IT-фахівців
Keywords: професійна орієнтація; індивідуальна освітня траєкторія; код Холланда; перетин множин; professional orientation; individual educational trajectory; holland code; intersection of sets; 004.043