Особливості подачі інформації про війну Росії проти України на ресурсі інформаційного агентства “Associated press” - Семен, Наталія; Semen, Natalia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Повномасштабна війна з боку Росії проти України похитнула стабільність та мир у всьому світі. Щоденні руйнування інфраструктури внаслідок ворожих обстрілів, загибель військових та цивільних, ракетний терор та інші події на фронті несуть загрозу не лише Україні, а й всьому світові. Саме тому ця тема є в полі зору усіх якісних медіа як України, так і інших країн, а особливо США. Адже саме Америка є нашим головним партнером та активно допомагає у боротьбі з ворогом. Інформаційне агентство “Associated Press” від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну активно інформує світ про перебіг цієї кривавої війни. Щодня тут з’являється багато різножанрових матеріалів про повномасштабне вторгнення Росії в нашу країну. Такий контент розміщений під рубрикою “Російсько-українська війна”. Оскільки медіа відображають суспільні настрої, формують громадську думку щодо важливих питань та впливають на неї, то існує нагальна потреба аналізувати особливості подачі інформації про війну Росії проти України у ЗМІ. Саме тому мета даного дослідження полягає у аналізі риторики про війну Росії проти України в контенті провідного американського інформаційного агентства “Associated Press”. Це інформагентство є авторитетним та відомим, адже споживачами його контенту є більша половина населення світу. Тому дуже важливою є підтримка проукраїнської риторики на “Associated Press”. Адже це медіа дотримується стандартів якісної журналістики і подає інформацію правдиво та неупереджено, тому його визнають у всьому цивілізованому світі. Питання дослідження подачі інформації про війну Росії проти України після 24 лютого 2022 року для науковців знову набуває нового значення. Адже протистояння триває і щодня демонструє нові виклики як для військових, так і для медіа, як українських, так і закордонних. Питання специфіки висвітлення російсько-української війни в медіа України цікавить багатьох науковців, зокрема М. Кіцу, А. Моргун, В. Жугая, І. Патлашинську, Б. Синчака та багатьох інших. Усі вони аналізують різні площини цієї великої системи і пропонують власні підходи, теорії та концепції щодо досліджуваного питання.

Russia’s full-scale war against Ukraine has shaken stability and peace in the world. The daily destruction of infrastructure as a result of enemy shelling, the deaths of military and civilians, missile terror and other events at the front pose a threat not only to Ukraine but to the entire world. That is why this topic is in the field of view of all quality media in Ukraine and other countries, especially the United States. After all, it is America that is our main partner and actively assists in the fight against the enemy. Since the beginning of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, the Associated Press has been actively informing the world about the course of this bloody war. Every day, it publishes a lot of different genres of materials about Russia’s full-scale invasion into our country. Such content is posted under the heading “Russian-Ukrainian war”. Since the media reflects public attitudes, shapes and influences public opinion on important issues, there is an urgent need to analyze the specifics of the presentation of information about Russia’s war against Ukraine in the media. That is why the purpose of this study is to analyze the rhetoric about Russia’s war against Ukraine in the content of the leading American news agency Associated Press. This news agency is reputable and well-known, as more than half of the world’s population consumes its content. That is why it is very important to support pro-Ukrainian rhetoric at the Associated Press. This media outlet adheres to the standards of quality journalism and presents information truthfully and impartially, which is why it is recognized throughout the civilized world. The issue of researching the presentation of information about Russia’s war against Ukraine after February 24, 2022, is once again gaining new importance for scholars. After all, the confrontation continues and every day demonstrates new challenges for both the military and the media, both Ukrainian and foreign. Many scholars, including M. Kitsa, A. Morgun, V. Zhuhai, I. Patlashynska, B. Synchak, and many others, are interested in the specifics of the coverage of the Russian–Ukrainian war in the Ukrainian media. All of them analyze different areas of this large system and offer their own approaches, theories and concepts on the issue under study.
Specifics of presentation of information about Russia’s war against Ukraine on the resource of the “Associated press” information agency
Keywords: журналістика; міжнародна журналістика; медіа; інформаційне агентство; медіаресурс; ЗМІ; контент; інформація; інформаційний привід; війна; journalism; international journalism; media; news agency; media resource; mass media; content; information; newsworthy event; war; 070; 004.774]; 32.019.51