Проект відділення виробництва цинамонілацетату продуктивністю 150 т/рік - Жуков, Владислав Володимирович; Zhukov, Vladyslav Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена розробці проекту відділення з виробництва цинамонілацетату із запланованою річною продуктивністю 150 тонн. Основна мета дослідження полягає в обґрунтуванні технологічного процесу синтезу, підборі відповідного технологічного обладнання та здійсненні комплексної оцінки техніко-економічної ефективності створення виробництва. У рамках роботи проаналізовано сучасний стан ринку ароматичних ефірів, зокрема цинамонілацетату, та виявлено перспективи зростання попиту на нього в найближчі роки, що зумовлено активним використанням у парфумерній, косметичній та харчовій галузях. Проведено технічне порівняння можливих варіантів синтезу речовини, на підставі чого сформовано раціональну схему виробництва з урахуванням економічних і екологічних чинників. Особливу увагу приділено обґрунтуванню витрат на сировину, енергоносії та допоміжні матеріали, а також розрахунку екологічних параметрів і дотриманню норм промислової безпеки. У результаті сформовано комплект проектної документації, що включає підбір і опис устаткування, технологічні розрахунки, вимоги до організації виробничих площ і відповідних інженерних систем. У завершальному етапі дослідження виконано економічний аналіз доцільності впровадження проекту, розраховано орієнтовну собівартість продукції, оцінено рівень капіталовкладень та інвестиційну привабливість. Зроблені висновки підтверджують, що реалізація проекту виробничого відділення цинамонілацетату є доцільною з технологічної, екологічної та економічної точок зору. Отримані результати та підготовлена документація можуть бути використані на практиці при плануванні й запуску реального виробництва.

This diploma thesis is devoted to the development of a project for a production unit for cinnamyl acetate with a planned annual output of 150 tons. The main objective of the study is to justify the synthesis technology, select appropriate technological equipment, and conduct a comprehensive assessment of the technical and economic feasibility of establishing the production facility. The study analyzes the current market situation of aromatic esters, particularly cinnamyl acetate, and identifies promising growth in demand in the coming years due to its active use in the perfume, cosmetic, and food industries. Various synthesis methods for the compound were compared, and an optimal production scheme was developed, taking into account economic and environmental factors. Special attention was paid to the estimation of raw material requirements, energy consumption, auxiliary materials, environmental indicators, and compliance with industrial safety regulations. As a result, a complete set of project documentation was developed, including equipment specifications, technological calculations, and requirements for production premises and engineering systems. At the final stage, an economic analysis was performed to assess the feasibility of the project, including an estimate of production costs, capital investment requirements, and investment attractiveness. The findings confirm that the implementation of a cinnamyl acetate production unit is justified from technological, ecological, and economic perspectives. The obtained results and developed documentation can be applied in practice during the planning and commissioning of an actual production facility.
Project of a section of manufacturing cinnamyl acetate with an annual productivity of 150 tonnes
Keywords: 6.161.00.00; цинамонілацетат; виробництво; проектування; технологія; безпека; обладнання; економічна ефективність; cinnamyl acetate; production; design; technology; safety; equipment; economic efficiency