Українські громадські медіаорганізації сучасності: особливості становлення та функціонування - Віхаста, Юлія Павлівна; Vikhasta, Yuliia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт та предмет дослідження: сучасний український медіапростір та особливості становлення і функціонування в ньому громадських медіаорганізацій. Метою роботи є з’ясування специфіки формування та основних механізмів функціонування громадських медіаорганізацій в Україні в умовах сучасного інформаційного середовища. Результати дослідження: громадські медіаорганізації в Україні є важливим елементом сучасного інформаційного середовища, який сприяє розвитку громадянського суспільства та утвердженню демократичних цінностей. Виявлено чинники, що впливають на їхню діяльність, та охарактеризовано їхню роль у розвитку демократичного дискурсу в країні. Визначено основні моделі функціонування таких організацій, зокрема особливості фінансування, взаємодії з аудиторією, формати контенту та механізми забезпечення незалежності. Дослідження такожзасвідчило, що громадські медіа в Україні відіграють важливу роль у протистоянні дезінформації, підтримці громадянської активності та сприянні прозорості у суспільстві.

Object and subject of research: The contemporary Ukrainian media space and the features of formation and functioning of public media organizations within it. Purpose of the work: To clarify the specifics of the formation and main mechanisms of functioning of public media organizations in Ukraine in the context of the modern information environment. Research results: Public media organizations in Ukraine represent an important element of the contemporary information environment, contributing to the development of civil society and the establishment of democratic values. Factors influencing their activity have been identified, and their role in the development of democratic discourse in the country has been characterized. The main models of functioning of such organizations were defined, including features of funding, interaction with the audience, content formats, and mechanisms ensuring independence. The study also demonstrated that public media in Ukraine play a significant role in countering disinformation, supporting civic engagement, and promoting transparency in society.
Ukrainian public media organizations of modern times: specifics of establishment and functioning
Keywords: 6.061.00.00; громадські мадіаорганізації; незалежність медіа; демократизація; український медіа-простір. Перелік використаних джерел: 1. Громадська організація “Детектор медіа” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://detector.media. 2. Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://irp.org.ua. 3. Інститут масової інформації (ІМІ) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://imi.org.ua 4. USAID. Індекс сталости громадських організацій в Україні – 2023 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.usaid.gov/ukraine. 5. Медіареформа в Україні: виклики та перспективи / За ред. О. Романюка. – К.: Інтерньюз – Україна; 2021.– 124 с. 6. Теле – та радіожурналістика: зб. наук. праць / Львів. нац. Ун – т ім. І. Франка. – Львів: ЛНУ; 2023. – Вип. 28; public media organizations; media independence; democratization; Ukrainian media space. List of sources: 1. Public Organization “Detector Media” [Electronic resource]. – Access mode: https://detector.media 2. Institute for Regional Press Development (IRPR) [Electronic resource]. – Access mode: https://irp.org.ua 3. Institute of Mass Information (IMI) [Electronic resource]. – Access mode: https://imi.org.ua 4. USAID. Sustainability Index of Public Organizations in Ukraine – 2023 [Electronic resource]. – Access mode: https://www.usaid.gov/ukraine 5. Media Reform in Ukraine: Challenges and Prospects / Ed. by O. Romanyuk. – Kyiv: Internews – Ukraine; 2021. – 124 p. 6. Television and Radio Journalism: Collection of Scientific Works / Ivan Franko National University of Lviv. – Lviv: LNU; 2023. – Issue 28