Інформаційна система керування автодилерською мережею - Качалуп, Денис-Максим Юрійович; Kachalup, Denys-Maksym Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У сучасній автомобільній промисловості актуальним стає питання розробки ефективних інформаційних систем для управління дилерською мережею, спрямованих на оптимізацію бізнес-процесів[1]. Дана робота має на меті розробку та впровадження такої інформаційної системи для автодилерських компаній, що дозволить ефективно керувати процесами продажу автомобілів, управління запасами та аналізу продаж. Аналіз продажів - це комплексний процес збору, систематизації та інтерпретації даних про продажі з метою оцінки ефективності роботи компанії, виявлення проблемних зон та прийняття обґрунтованих рішень для покращення результатів[2]. У рамках дослідження виконано аналіз сучасного стану автодилерської галузі з метою виявлення основних проблем управління та визначення потреб бізнесу. На основі цього аналізу була розроблена концепція інформаційної системи, яка враховує специфіку автодилерського бізнесу та сучасні тренди галузі. Детально визначені технічні вимоги та функціональні можливості системи, що включає модулі управління продажами, CRM, управління запасами тощо. Особливу увагу приділено розробці зручного та інтуїтивного інтерфейсу користувача для оптимального використання системи. У кінцевому етапі було реалізовано інформаційну систему відповідно до розробленої концепції та технічних вимог. Об'єктом дослідження є процеси та системи управління автодилерською мережею, включаючи організацію продажу автомобілів, обслуговування клієнтів та управління запасами. Предмет дослідження становлять конкретні інформаційні технології, програмні продукти та інструменти, які використовуються для управління автодилерською мережею. Наукова новизна отриманих результатів полягає у розробці перших українських програм для керування автодилерською мережею, виборі алгоритмів аналізу продажів та можливості проведення звітів за певний час. Отримані результати мають велике практичне значення для підприємств даної галузі, допомагаючи підвищити продуктивність, покращити обслуговування клієнтів та збільшити конкурентоспроможність на ринку.

In the modern automotive industry, the development of effective information systems for managing dealership networks aimed at optimizing business processes becomes relevant. This work aims to develop and implement such an information system for automotive companies, allowing for effective management of car sales processes, inventory management, and sales analysis. Sales analysis is a comprehensive process of collecting, systematizing, and interpreting sales data to evaluate the company's performance, identify problem areas, and make informed decisions to improve results. As part of the research, an analysis of the current state of the automotive industry was conducted to identify the main management problems and determine business needs. Based on this analysis, a concept of an information system was developed, taking into account the specificity of the automotive business and current industry trends. Detailed technical requirements and functional capabilities of the system were defined, including modules for sales management, CRM, inventory management, etc. Special attention was paid to developing a user-friendly and intuitive interface for optimal system utilization. In the final stage, the information system was implemented according to the developed concept and technical requirements. The object of the research is the processes and management systems of the car dealership network, including car sales organization, customer service, and inventory management. The subject of the research includes specific information technologies, software products, and tools used for managing the car dealership network. The scientific novelty of the obtained results lies in the development of the first Ukrainian programs for managing the car dealership network, the choice of sales analysis algorithms, and the possibility of generating reports for a certain period. The obtained results have significant practical importance for enterprises in this industry, helping to increase productivity, improve customer service, and enhance competitiveness in the market.
Information system for managing the car dealership network
Keywords: 6.126.00.01; автодилерська мережа; керування; аналіз продаж; управління запасами; ABC-аналіз. Посилання: 1. Берко; А.Ю.; Матрофайло; І.М. Інформаційна система керування автодилерською мережею на основі технологій інтеграції. Національний університет «Львівська політехніка». Львів; 2008. 2. Мистецтво аналізу продажів: Базовий гайд для роздрібних мереж. URL: https://datawiz.io/uk/blog/the-art-of-sales-analysis-basic-guide-for-retail-chains (дата звернення: 24.04.2024); car dealership network; management; sales analysis; inventory management; ABC analysis