Transfer innowacji pomidzy wyzsz4 uczelni4 a przedsibiorstwem - Dworczyk, M.; Kayіra, Z. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007)
W pracy podano charakterystykg dzialalnosci innowacyjnej, innowacji, ich miejsce w dzialalnosci naukowo-technicznej w statystyce N/T OECD i statystyk krajowych. Scharakteryzowano realizatorow procesow transferu szkoly wyzsze ich miejsce w sektorach Krajowego, Regionalnego Systemu Innowacyjnego w Systemie Edukacji kraju, ktory zgodnie z uchwalami porozumienia Bolonskiego tworzy Europejsk^ Przestrzen Szkolnictwa Wyzszego. Wyodr^bniono komorki zarz^dzania dzialalnosci;] naukow^ i innowacyjn^ przedsi^biorstwa oraz dzialalnosci] naukow] i wspolpracy wyzszej uczelni, wydzialu - glownych wykonawcow demonstrowanego procesu transferu. Rodzaj wykonywanych czynnosci technicznych, ekonomicznych, organizacyjnych, decyzyjnych, prawnych sklada sig na system zarz]dzania dzialalnosci] badawczo - rozwojow] na potrzebne przygotowanie i umiejgtnosci. Postuluje sig podjgcie na wyzszych szczeblach kraju Unii Europejskiej dzialan przygotowania edukacyjnego ksztalconych inzynierow, ekonomistow w podanym wyzej zakresie.