Theoretical analysis and experimental study of H2S dissociation processes in ultrahigh-frequency plasmotron - Знак, З. О.; Znak, Z. O. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Виконано теоретичний аналіз гідродинамічних умов у плазмохімічному реакторі за тангенціального подавання газу. Показано, що внаслідок створення закрученого потоку в реакторі виникає градієнт тиску, завдяки цьому вздовж вертикальної осі формується зона розрідження, що сприяє виникненню плазмового розряду. На підставі експериментальних досліджень плазмолізу сірководню у закрученому потоці та аналізу зображень плазмового розряду із використанням монохроматичних світлофільтрів визначено загальну структуру плазмового розряду. Встановлено вплив градієнта температури в реакторі на можливість формування кластерів сірки як передумови утворення високомолекулярного продукту – полімерної сірки.

Theoretical analysis of aerodynamic conditions in a plasma chemical reactor with tangential gas supply is carried out. It is shown that due to the creation of a swirling flow in the reactor there is a pressure gradient, due to this along the vertical axis there is a vacuum zone, which contributes to the occurrence of plasma discharge. On the basis of the carried-out experimental researches of plasmolysis of hydrogen sulphide in a swirling stream and the analysis of images of the plasma discharge with use of monochromatic light filters the general structure of the plasma discharge is established. The influence of the temperature gradient in the reactor on the possibility of the formation of sulphur clusters as a prerequisite for the formation of a high molecular weight product – polymeric sulphur – was established.
Теоретичний аналіз та експериментальне дослідження процесів дисоціації H2S у надвисокочастотному плазмотроні
Keywords: надвисокочастотна плазма; плазмовий розряд; плазмохімічний реактор; хвилевід; сірководень; розклад; дисоціація; водень; сір; superhigh-frequency plasma; plasma discharge; plasma chemical reactor; waveguide; hydrogen sulphide; decomposition; dissociation; hydrogen; sulphur