Інформаційна система поведінки агента ринку криптовалюти - Камінський, Михайло Ігорович; Kaminskyi, Mykhailo Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
Ще декілька десятиліть тому для забезпечення збереження інформації, що несла для організації деяку цінність використовували передусім, адміністративні та фізичні документами. До прикладу, це забезпечувалось на етапі найму працівників та перевірки перед цим або надійних сейфів чи шаф з кодовим замком. Комп’ютери міцно закріпились у нашому повсякденні. Разом з тим зросла й необхідність введення автоматизованих засобів захисту від сторонніх осіб файлів та будь-якого іншого носія інформації, що зберігається на пристроях користувачів [1]. Щодня мільярди людей по всьому світу користуються електронними засобами такими як мобільні пристрої, програми для зв’язку, електронні пошти, онлайн-банкінги, соціальні мережі, тощо. Для того щоб користування всесвітньою павутиною не призвело до шкідливого витоку конфіденційних даних, існує криптографія. Вона допомагає не тільки захистити особисту інформацію від зловмисників, а й безпечно здійснювати електронні платежі, грошові перекази. Метою криптографії є запобігання спостереження якої-небудь інформації сторонніми особами за допомогою перетворення інформації. Віртуальні валюти, більше відомі як криптовалюти — це інструменти, що допомагають вчиняти обмін, які створені та використовуються приватними особами чи групами осіб. Основна частина криптовалют не підлягає державному регулюванню. Через це віртуальні валюти є альтернативними інструментами фінансового обміну, що виходять за межі урядової монетарної політики [2]. На сьогодні біткойн коштує близько 4-х тисяч доларів за 1 віртуальну монету. А ціна формується в залежності від попиту. Трейдери успішно заробляють саме на цих цінових коливаннях. Тобто це гра на криптовалютній біржі. Актуальність теми спричинена стрімким зростанням торгівлі (купівлі та продажу) користувачами крипто валют. Це, в свою чергу, спричинило потребу у розробці системи, що дозволяла б автоматизувати процес торгівлі, але з урахуванням переваг та недоліків систем, що вже існують на ринку а також поведінки агента ринку криптовалюти. Об’єктом дослідження є процеси автоматизації системи поведінки агента ринку торгівлі віртуальними валютами. Предметом дослідження є інструменти та методи розробки системи поведінки агента ринку криптовалюти. Метою дипломної роботи є розробка та реалізація системи поведінки агента ринку криптовалюти, за допомогою якої можна було б автоматизувати купівлю та продаж крипто валют. Про практичне значення отриманих результатів свідчить розроблений, функціонуючий додаток.

Until a few decades ago, administrative and physical documents were used primarily to ensure the preservation of information that was of some value to the organization. For example, this was ensured at the stage of hiring workers and checking before that either reliable safes or lockers with a combination lock. Computers are firmly entrenched in our daily lives. At the same time, the need for the introduction of automated means of protection against third parties files and any other media stored on users' devices has increased [1]. Every day, billions of people around the world use electronic means such as mobile devices, communication programs, e-mails, online banking, social networks, and more. There is cryptography to ensure that the use of the World Wide Web does not lead to harmful leaks of confidential data. It helps not only to protect personal information from attackers, but also to securely make electronic payments and money transfers. The purpose of cryptography is to prevent the observation of any information by third parties through the transformation of information. Virtual currencies, better known as cryptocurrencies, are exchange-enhancing tools created and used by individuals or groups of individuals. The main part of cryptocurrencies is not subject to state regulation. Because of this, virtual currencies are alternative instruments of financial exchange that go beyond government monetary policy [2]. Today, bitcoin costs about 4 thousand dollars for 1 virtual coin. And the price is formed depending on demand. Traders successfully earn on these price fluctuations. That is a game on the cryptocurrency exchange. The urgency of the topic is caused by the rapid growth of trade (buying and selling) by users of cryptocurrencies. This, in turn, necessitated the development of a system that would automate the trading process, but taking into account the advantages and disadvantages of systems that already exist in the market and the behavior of the cryptocurrency market agent. The study object is the processes of automation of the system of behavior of the agent of the virtual currency trading market. The scope of the research is the tools and methods of developing a system of behavior of a cryptocurrency market agent. The goal of the qualification work is to develop and implement a system of behavior of the cryptocurrency market agent, which could automate the purchase and sale of cryptocurrencies.The practical value of the obtained results is evidenced by the developed, functioning application. Key words: cryptocurrency, exchange, agent, behavior, information system List of used literature sources. 1. Bitcoin Core, Bitcoin Core Version 0.13.0 Released. [Електронний ресурс] / Режим доступу: https://bitcoin.org/en/release/v0.13.0 2. Ober M. Structure and anonymity of the bitcoin transaction graph / M. Ober, S. Katzenbeisser, K. Hamacher, Future Internet, vol. 5, no. 2, 2013. - 237–250 pp.
Cryptocurrency market agent information system
Keywords: 6.126.00.01; криптовалюта; біржа; агент; поведінка; інформаційна система