Еволюція поглядів діячів ОУН 1940–1950-х рр. на політичний режим майбутньої Української держави - Рибак, Андрій (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006)
Висвітлено офіційну позицію та погляди окремих діячів Організації українських націоналістів на питання форм та принципів формування державної влади та взаємодії останньої з громадянами. Простежуються дві концепції політичного режиму ОУН: починаючи від теорії “націократії”, розробленої в 1930-х роках і завершуючи переходом на демократичні засади формування представницьких органів та декларації безперешкодного функціонування елементів громадянського суспільства. The article lights official position and looks of separate figures of Organization of the Ukrainian nationalists on the question of forms and principles of forming of state authority and co-operation of the last with citizens. An author traced two conceptions of the political mode of OUN: beginning from a theory “natiocracy” developed in 1930th and completing by transition on democratic principles of forming of representative organs and declaration of the unimpeded functioning of elements of civil society.