Вплив біогенних поверхнево-активних речовин на ріст олійних культур - Карпенко, І. В.; Мідяна, Г. Г.; Карпенко, О. Я.; Баранов, В. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
У роботі досліджено вплив біогенних поверхнево-активних речовин, що синтезуються штамом Pseudomonas sp. PS-17 – рамноліпідного біокомплексу та супернатанту культуральної рідини – на ріст олійних рослин – соняшника, ріпаку, тифону та редьки олійної. Ефект біогенних поверхнево-активних речовин на ростову активність олійних рослин вивчали у лабораторних та дрібноділянкових дослідах під час передпосівного оброблення насіння розчинами рамноліпідного біокомплексу (РБК) та супернатанту культуральної рідини (СКР) в різних концентраціях. In the paper the effect of biogenic surfactants synthesized by the strain Pseudomonas sp. PS-17 – rhamnolipid biocomplex and the culture liquid supernatant – on the growth of oilseeds – sunflower, rapeseed, oil radish and tyfon. The effect of biogenic surfactants on vegetation activity of oilseeds was studied in laboratory experiments and small-plot experiments via presowing treatment of seeds with solutions rhamnolipid biocomplex (RBC) and culture liquid supernatant (CLS) in different concentrations.
Keywords: біогенні поверхнево-активні речовини; рамноліпідний біокомплекс; супернатант культуральної рідини; олійні культури; стимулювання росту рослин; biosurfactants; rhamnolipid biocomplex; culture liquid supernatant; oilseed cultures; plant growth stimulation