Синтез нових катіоноактивних мономерів на основі ω-бромокарбонових кислот - Борзенков, М. М.; Надашкевич, З. Я.; Долинська, Л. В.; Гевусь, О. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Синтезовано катіоноактивні мономери ряду малеїнатів та метакрилатів, які містять у молекулі фрагменти N,N-диметиламіноетанолу, кватернізованого естерами ω-бромо-карбонових кислот. Одержані сполуки є типовими поверхнево-активними речовинами, водні розчини яких знижують поверхневий натяг на межі водний розчин-повітря. This article is devoted to quaternization of dimethylaminoethanol with various esters of ω-bromo carboxylic acids with subsequent acylation with maleic anhydride or with methacryloyl chloride led to formation of novel cationic surface active monomers.
Keywords: ω-бромокарбонові кислоти; кватернізація; поверхнево-активні мономери; поверхнева активність; ω-bromo carboxylic acids; quaternization; surface active monomers; surface activity