Класичне розуміння людини та його значення в добу різноманітних “пост” (Рецензія на монографію Віктора Петрушенка “Человек взыскующий бытие (Три разговора на важнейшие темы)”, Львів: Видавництво Магнолія, 2019, 179 с.) - Карівець, Ігор; Karivets, Ihor (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
У рецензованій монографії йдеться про людину як розумну та свідому істоту, про її знання та цінності, свободу та свідомість, які є проявами прагнення людиною буття. Основний спосіб буття людини у світі – це буття особистістю. Сьогодні існує небезпека нівелювання особистісного початку людського буття, коли науки про людину все більше натуралізуються, нейролізуються та комп’ютеризуються. Така нівеляція веде до пост-гуманізму та пост-людства. Це з одного боку. З іншого боку, істина також є одним із визначників буття особистістю. Істина облагороджує особистість. Але сьогодні ніхто вже не згадує істину; говорять про пост-правду, яка, фактично, є брехнею. Жити у брехні, змішувати брехню з правдою, поширювати неправдиву інформацію – все це стає нормою у світі пост-правди. Свобода, знання, істина, свідомість – це аспекти особистісного буття; якщо вони нівелюються, то людина втрачає горизонт буття, втрачає провідну інтенцію власного буття – інтенцію, яка спрямовувала її до нього. Автор монографії закликає повернутися до людини, щоб заново віднайти буття, яке відкривається людині як особистості. У монографії автор розкриває зміст класичного розуміння людини, яке втратило своє значення в епоху пост-класики.

In the reviewed monograph refers to a personality as a sensible and intelligent being, of his knowledge and values, of freedom and consciousness, which are manifestations of the aspiration of a personality towards being. The main way of human existence in the world is to be a personality. Today, there is a danger of leveling the personal beginning of human existence, when the science of man is increasingly naturalized, neurolyzed and computerized. Such a leveling leads to post-humanism and post-humanity. It is on one side. On the other side, the truth is also one of the determinants of being a personality. The truth ennobles the personality. But, today no one no longer mentions the truth; talking about the post-truth, which, in fact, is a lie. To live in a lie, to confuse lies with the truth, to spread false information – all this becomes the norm in the world of post-truth. Freedom, knowledge, truth, consciousness are aspects of a personal being; if they are leveled, then the person loses the horizon of being, loses the leading intention of his own being – the intention that directed her or his to it. The author of the monograph calls for a return to a person to re-discover his or her existence, which opens to a human being as an individual. In the monograph, the author reveals the content of the classical understanding of a human being, which lost its significance in the post-classic era. The Petrushenko’s monograph is a good introduction into classical philosophical anthropology, principles of which is forgotten at this time.
The classic understanding of a human being and its significance in the epoch of different “posts” (Review of Viktor Petrushenko’s Monograph “A Human Being Who is Searching for Being (Three Talks on the Main Thing)”, Lviv: Publishing House Magnolia, 2019, 179 p.)
Keywords: особистість; буття; свобода; цінності; свідомість; істина; брехня; personality; being; freedom; value; consciousness; truth; lie