Математична обробка результатів подвійних нерівноточних вимірів - Рябчій, В. А.; Рябчій, В. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Проаналізовано інформацію щодо математичної обробки результатів подвійних нерівноточних вимірів, яка наведена у науковій та навчальній літературі. Встановлено невідповідності щодо висновків, до яких можна дійти за критеріями значущості систематичної похибки. Результати досліджень надали змогу визначитись з вибором критерію значущості систематичної похибки. Деякі такі критерії пропонується використовувати тільки для досліджень вимірів та різниць, обчислюючи довірчу ймовірність. Розроблено методику визначення систематичної похибки з урахуванням ваг вимірів та виключення її з різниць і середніх значень виміряних подвійних нерівноточних вимірів. Застосування такої методики покращує оцінку точності й зменшує нев’язки. Проанализирована существующая информация по математической обработке результатов двойных неравноточных измерений, приведенная в научной и учебной литературе. Установлены несоответствия выводов, которые можно сделать по критериям значимости систематической погрешности. Результаты исследований дали возможность определиться с выбором критерия значимости систематической погрешности. Некоторые такие критерии предлагается использовать только для исследований измерений и разностей, вычисляя доверительную вероятность. Разработана методика определения систематической погрешности с учетом весов измерений и исключения ее из разностей и средних значений измеренных двойных неравноточных измерений. Применение такой методики улучшает оценку точности и уменьшает невязки. This article analyzed the existing information on the results of mathematical processing of double unequally measurements, which is provided in scientific and academic literature. Irregularities on the findings, which are within the criteria of significance bias. The research results provide an opportunity to choose the criterion of significance bias. Some of these criteria is proposed to use only for research and measurement differences, and thus calculate the confidence probability. The method of determination of bias based on weights and dimensions exclude it from the differences and the mean values measured double unequally measurements. Application of this method improves estimate of accuracy and reduces residual.
Математическая обработка результатов двойных неравноточных измерений
Mathematical processing of results of double unequally accurate measurements
Keywords: подвійні нерівноточні виміри; систематична похибка; критерії значущості систематичної похибки; довірча ймовірність