Електропостачання кварталу житлової забудови з розширенням ЗТП та допоміжним джерелом живлення - Лях, Владислав Русланович; Liakh, Vladyslav Ruslanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Предметом дослідження виступають три об'єкти кварталу: два житлові будинки розділені на шість секцій та окремо розташована будівля громадського харчування. Метою роботи є визначення максимальних електричних навантажень споживачів кварталу та обґрунтування вибору електротехнічного обладнання з економічним порівнянням альтернативних схем зовншнього електропостачання та проведення розширення закритої трансформаторної підстанції, що включає в собі розробку відповідного креслення. Відповідно до поставленого завдання розробляється схема внутрішнього електропостачання житлового кварталу від наявної трансформаторної підстанції. Проведено техніко-економічне порівняння для обґрунтування вибору найбільш доцільної системи зовнішнього електропостачання. Проектується прокладання силових кабелів від трансформаторної підстанції до ввідно-розподільчих пристроїв об'єктів кварталу. Виконується розрахунок оптимального варіанту електропостачання, що включає: визначення активної, реактивної та повної потужності кварталу з урахуванням освітлювального навантаження. Розрахунок проводиться на основі нормативної методики наведеної в ДБН В.2.5-23:2010 [1]. Процедура вибору та перевірки комутаційних апаратів виконувалась відповідно до вимог ПУЕ [2] з урахуванням результатів розрахунків струмів короткого замикання, що проводились згідно з вимогами нормативних документів ДСТУ [3, 4]. Розрахунок положень ПБЗ виконано згідно рекомендацій наведених у ДСТУ EN 50160:2014 [5] за методикою наведною у [6]. З метою забезпечення безпечних умов праці персоналу при обслуговуванні електроустановок проводиться аналіз нормативної документації з охорони праці. Додатково розглядаються питання застосування технічних засобів безпеки електроустановок в аварійних режимах роботи.

The subject of the study comprises three facilities within the complex: two residential buildings divided into six sections, and a separately located food service building. The aim of the project is to determine the maximum electrical loads of the complex's consumers and to justify the selection of electrical equipment by conducting an economic comparison of alternative external power supply schemes, along with the expansion of the existing indoor transformer substation, which includes the development of a corresponding technical drawing. The calculation of the optimal power supply option includes determining the active, reactive, and apparent power of the residential complex, taking into account lighting loads. The calculation is performed based on the standard methodology provided in DBN V.2.5-23:2010 [1]. The selection and verification of switching devices were carried out in accordance with the requirements of the Electrical Installation Code (PUE) [2], considering the results of short-circuit current calculations conducted in compliance with the relevant national standards (DSTU) [3, 4]..The calculation of the no-load tap changer positions was performed in accordance with the recommendations provided in DSTU EN 50160:2014 [5], using the methodology described in [6]. In order to ensure safe working conditions for personnel when servicing electrical installations, an analysis of regulatory documentation on labor protection is being carried out. Additionally, the issues of using technical safety measures for electrical installations in emergency operating modes are being considered.
Power supply of a residential quarter with an extension of the transformer substation enclosed design and an auxiliary power source
Keywords: 6.141.00.00; житловий квартал; електропостачання; електричні навантаження; струми короткого замикання; ввідно-розподільчі пристрої; техніко-економічне порівняння; охорона праці; residential quarter; power supply; electrical loads; short-circuit currents; input and distribution devices; feasibility study; labor protection