Тема російсько-української війни в українській кінематографії: медійний аспект - Жирновська, Юлія Олексіївна; Zhyrnovska, Yuliia Oleksiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є: журналістські публікації про фільми воєнної тематики (тема - «війна Росії проти України) в українських медіа. Предметом дослідження є: особливості висвітлення теми російсько української війни в українських культурних медіа через призму кінематографа. Метою роботи є: проаналізувати, як культурна журналістика формує національні наративи через репрезентацію українського кіно в період війни. Завданням роботи є: дослідити функції культурної журналістики в умовах війни; охарактеризувати трансформації культурного контенту у зв’язку з повномасштабним вторгненням; визначити жанрові особливості висвітлення воєнної тематики в медіа; проаналізувати репрезентацію війни в українському документальному, ігровому, анімаційному кіно та медіа-оглядах; узагальнити приклади культурної журналістики, що працюють із темою національної ідентичності, пам’яті та спротиву. Результат дослідження: культурна журналістика стала важливим інструментом інформаційного спротиву, збереження національної пам’яті та культурної ідентичності. Українське кіно, як частина масової культури, набуло особливого значення в умовах війни, а його медійне висвітлення сприяє формуванню цілісного наративу про досвід суспільства у боротьбі за свободу.

The object of this study is cultural journalism in Ukraine during the full-scale war. The subject of the study is the specific features of how the Russian-Ukrainian war is represented in Ukrainian cultural media through of national cinema. The aim of the thesis is to analyze how cultural journalism constructs journalism in wartime; to describe the transformation of cultural content following the full-scale invasion; to identify the genre-specific features of media coverage of war; to analyze how the war is represented in Ukrainian documentary, feauture, and animated films, as well as in media reviews; and to generalize examples of culture journalism that engage with national identity, memory, and resistance. The results of the study show that cultural journalism has become a crucial tool of informational resistance, as well as a means of preserving national memory and identity. Ukrainian cinema, as form as mass culture, has gained special importance during the war, and its representation in the media contributes to shaping a coherent narrative about the country`s experience and struggle for freedom.
The theme of the Russian-Ukrainian war in Ukrainian cinematography: an invalid aspect
Keywords: 6.061.00.00; культурна журналістика; українське кіно; українські наративи; культурний спротив; ідентичність; медіа; інтерв’ю; рецензія; звіт; фільми воєнної тематики. Перелік використаних джерел: 1. Брюховецька Л. В гущі екстремальних подій. Документалістика про російсько-українську війну. «Кіно-театр». 2023. Вип. 4. URL: 2. https://ekmair.ukma.edu.ua/server/api/core/bitstreams/8f3762f1-a1e0-4194-a905 10c619adf40a/content 3. Даниленко В. Російсько-українська війна на Донбасі в українському кінематографі. Український інформаційний простір. 2020. №1(5). С. 208 218. URL: http://ukrinfospace.knukim.edu.ua/article/view/206129 4. Данилюк В. П. Ігрове кіно про російсько-українську війну (2014-2024 роки). Культорологічний альманах. 2024. Вип. 4 (12). С. 319-326. URL: https://almanac.npu.kiev.ua/index.php/almanac/article/view/506/478 5. Калантай С. Г. Трансформація українського кінематографа. Культорологічний альманах. 2024. Вип. 4(12). С. 399-406. URL: https://almanac.npu.kiev.ua/index.php/almanac/article/view/518/489 6. Кушнарьова М. Українська культурна дипломатія під час війни: досвід; проблеми; перпективи. Наукові праці Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. 2023. Вип. 67. С. 35-53. URL: https://nbuviap.gov.ua/images/e_biblioteka/naukovi_resursi/Socialni%20komuni kacii/Kusnarova%20M.%20Ukrainska%20kulturna%20diplomatia.pdf 7. Придатько С. М.; Просяник О. П. Збереження та просування української культури в умовах війни. Актуальні питання та перспективи проведення наукових досліджень: матеріали IV Міжнародної студентської наукової конференції; м. Полтава; 17 березня; 2023 р. / «Молодіжна наукова ліга». — Вінниця: ГО «Європейська наукова платформа». URL: https://archive.liga.science/index.php/conference-proceedings/issue/view/inter 17.03.2023/24 8. Сулім А. А. Кінокритичні студії: форми; функції та методологічні підходи. Вісник Харківської державної академії культури. 2014. Вип. 44. С. 218-225. http://nbuv.gov.ua/UJRN/hak_2014_44_30; cultural journalism; Ukrainian cinema; cultural narratives; cultural resistance; identity; media; interview; review; report; war-themed films. List of used sources: 1. Bryukhovetska L. In the thick of extreme events. Documentary about the Russian-Ukrainian war. "Kino-teatr". 2023. Issue 4. URL: https://ekmair.ukma.edu.ua/server/api/core/bitstreams/8f3762f1-a1e0-4194-a905 10c619adf40a/content 2. Danylenko V. The Russian-Ukrainian war in Donbas in Ukrainian cinema. Ukrainian information space. 2020. No. http://ukrinfospace.knukim.edu.ua/article/view/206129 1(5). P. 208-218. URL: almanac. 3. Danylyuk V. P. Feature film about the Russian-Ukrainian war (2014-2024). Cultural 2024. Issue 4 (12). P. 319-326. URL: https://almanac.npu.kiev.ua/index.php/almanac/article/view/506/478 4. Kalantay S. G. Transformation of Ukrainian Cinema. Culturological Almanac. 2024. Issue 4(12). P. 399-406. URL: https://almanac.npu.kiev.ua/index.php/almanac/article/view/518/489 5. Kushnareva M. Ukrainian Cultural Diplomacy During the War: Experience; Problems; Prospects. Scientific Works of the V. I. Vernadsky National Library of Ukraine. 2023. Issue 67. P. 35-53. URL: https://nbuviap.gov.ua/images/e_biblioteka/naukovi_resursi/Socialni%20komunikacii/Kus narova%20M.%20Ukrainska%20kulturna%20diplomatia.pdf 6. Prydatko S. M.; Prosyanyk O. P. Preservation and promotion of Ukrainian culture in wartime. Current issues and prospects for conducting scientific research: materials of the IV International Student Scientific Conference; Poltava; March 17; 2023 / "Youth Science League". - Vinnytsia: NGO "European Science Platform". URL: https://archive.liga.science/index.php/conference-proceedings/issue/view/inter 17.03.2023/24 7. Sulim A. A. Film criticism studios: forms; functions and methodological approaches. Bulletin of the Kharkiv State Academy of Culture. 2014. Issue 44. P. 218-225. URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10 &S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_ S21STR=hak_2014_44_30