Вплив протестантизму на спроби реформування Православної Церкви в Україні - Савельєв, В. П. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Досліджуються спроби реформувати Православну Церкву України в 1917 -1921 pp. на засадах поєднання християнської і національної ідей. Аналізуються як позитивні, так і негативні аспекти цього процесу. Наголошується на актуальності цього історичного досвіду для сучасних зусиль, скерованих на реформування політичної системи в Україні, а також на подолання кризових явищ в Українській Православній Церкві. The article contains the analysis of the attempts to reform the Orthodox Church in the Ukraine during 1917-1921. This reformation endeavoured in one’s own way to unite the Christian idea and the national idea together. The author investigated both the positives and the negatives aspects of this process. Especially the author pays attention to make use of the historical experiments for the present interest of the political reform in the Ukraine andfor overcome the contemporary crisis in the Ukrainian Orthodox Church.