Ядерна програма КНДР як виклик міжнародній безпеці - Юзьв'як, Марія Андріївна; Iuzviak, Mariia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проблема ядерної програми Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) залишається одним із найгостріших викликів для міжнародної безпеки. Північна Корея продовжує розвивати свій ядерний потенціал, що створює загрозу як для регіональної безпеки в Східній Азії, так і для глобальної. Незважаючи на санкції, дипломатичний тиск і міжнародні переговори, Пхеньян здійснює нові ядерні випробування та нарощує ракетні технології. Об’єктом дослідження є ядерна програма КНДР. Предметом дослідження є ядерна програма Північної Кореї як виклик міжнародній безпеці. Метою дипломної роботи є комплексне дослідження впливу ядерної програми КНДР на міжнародну безпеку. У бакалаврській кваліфікаційній роботі досліджується ядерна програма Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) як один із найгостріших викликів сучасній системі міжнародної безпеки [3]. У роботі проаналізовано історичні передумови, етапи розвитку та поточний стан ядерного потенціалу Північної Кореї. Особливу увагу приділено геополітичним мотивам, що спонукають керівництво КНДР до збереження та модернізації своєї ядерної програми, попри міжнародні санкції та дипломатичний тиск [1]. Розглянуто вплив ядерної програми КНДР на безпекову ситуацію в регіоні Східної Азії, зокрема на міждержавні відносини з США, Південною Кореєю, Японією, Китаєм і Росією [2]. У роботі проаналізовано реакцію міжнародної спільноти, а також ефективність механізмів ООН та інших міжнародних структур у стримуванні північнокорейської ядерної загрози [4]. Окремо розглянуто ризики, які ядерна програма КНДР становить для режиму нерозповсюдження ядерної зброї, глобального правопорядку та екологічної безпеки. Визначено основні напрями, які можуть сприяти врегулюванню ситуації: посилення дипломатії, багатосторонній тиск і створення нових безпекових форматів, спрямованих на денуклеаризацію Корейського півострова [5].

The problem of the nuclear program of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK) remains one of the most acute challenges to international security. North Korea continues to develop its nuclear potential, which poses a threat to both regional security in East Asia and global security. Against sanctions, diplomatic pressure and international negotiations, Pyongyang abandons new nuclear tests and is building up missile technologies. The object of the study is the DPRK nuclear program. The subject of the study is the North Korean nuclear program as a challenge to international security. The method of the thesis is a comprehensive study of the impact of the DPRK nuclear program on international security. The bachelor's qualification work examines the nuclear program of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK) as one of the greatest challenges to the modern international security system [4]. The work analyzes the historical background, stages of development, and current state of North Korea's nuclear potential. Particular attention is paid to the geopolitical motives that encourage the DPRK leadership to maintain and modernize its nuclear program, despite international sanctions and diplomatic pressure [2]. The impact of the DPRK's nuclear program on security losses in the East Asian regions is considered, in particular on interstate relations with the United States, South Korea, Japan, China, and Russia [3]. The work analyzes the reaction of the international community, as well as the effectiveness of UN mechanisms and other international structures in containing the North Korean nuclear threat [4]. The risk that the DPRK's nuclear program poses to the nuclear non-proliferation regime, global law and order, and environmental security is separately noted. The main directions that can contribute to the settlement of the situation are identified: strengthening diplomacy, multilateral pressure and the creation of new security formats aimed at the denuclearization of the Korean Peninsula [1].
North Korea's Nuclear Programme as a Challenge to International Security
Keywords: 6.291.00.01; ядерна програма; ядерна зброя; міжнародна безпека; ядерна загроза; нерозповсюдження; санкції; геополітика; nuclear program; nuclear weapons; international security; nuclear threat; non-proliferation; sanctions; geopolitics