Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів відкасника безстеблового (Carlina acaulis l.), арніки гірської (Arnica montana l.) та календули лікарської (Calendula officinalis l.) - Яремкевич, О. С.; Федоришин, О. М.; Yaremkevych, O. S.; Fedoryshyn, O. M. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Досліджено процеси пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) та окисної модифікації протеїнів (ОМП) 40 % та 70 % водно-етанольних рослинних екстрактів (РЕ) кореня відкасника безстеблового (Carlina acaulis L.), суцвіть арніки гірської (Arnica montana L.) та календули лікарської (Calendula officinalisL.) на гепатоцитах печінки щура в умовах ініціювання вільнорадикального окиснення in vitro. Досліджувані РЕ зменшують утворення вільних радикалів у білках та ліпідах, що, очевидно, пов’язано з наявністю в екстрактах фенольних сполук, флавоноїдів та поліфенолів. Найкращі показники продемонстрували рослинні екстракти арніки та календули. Екстракт арніки у концентрації 40 % має кращі антиоксидантні властивості, ніж його 70 % екстракт.

The intensity of lipid peroxidation (LPO) and oxidative modification of proteins (OMP) was investigated under the influence of 40 % and 70 % aqueous-ethanol plant extracts (PE) of the root of Carlina acaulis L., flowers of Arnica montana L. and Calendula officinalis L. on rat liver hepatocytes under conditions of free radical oxidation initiation in vitro. Investigated plant extracts reduce the formation of free radicals in proteins and lipids, which is evidently associated with the presence of phenolic compounds, flavonoids, and polyphenols in the extracts. The best results were demonstrated by the plant extracts of arnica and calendula. Arnica extract at a concentration of 40 % exhibited better antioxidant properties than its 70 % extract.
Research on the antioxidant properties of extracts from stemless carline thistle (Carlina acaulis l.), mountain arnica (Arnica montana l.) and pot marigold (Calendula officinalis l.)
Keywords: антиоксидантна активність; рослинний екстракт; перекисне окиснення ліпідів (ПОЛ); окисна модифікація протеїнів (ОМП); Carlina acaulis L.; Arnica montana L.; Calendula officinalis L; antioxidant activity; plant extract; lipid peroxidation (LPO); oxidative modification of proteins (OMP); Carlina acaulis L.; Arnica montana L.; Calendula officinalis L