Дизайн архітектури православного храму поміж вул. К. Левицького та вул. Пекарською у м. Львові - Лановий, Денис Русланович; Lanovyi, Denys Ruslanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська кваліфікаційна робота передбачає створення сучасного православного храму і середовища навколо, що містять у собі не лише сакральну, а і соціальну функцію в умовах паркового середовища. У досліджені проаналізовано особливості сучасного досвіду у проектувані храмів і канонічні принции у підході до створення сакрального простору. Розглянуто питання формування простору яке б відповідало духовним потребам сучасної людини, враховуючи соціальний контекст і настрої в суспільстві. У записці міститься містобудівний аналіз, обґрунтування вибору ділянки, опис архітектурно-планувального рішення, принципи формування навколишнього середовища, конструктивного та інженерного рішень. Усі елементи проекту розглядаються як єдине ціле, щоб об'єднати людину з вірою, природою та іншими людьми. Метою проекту є формування сучасного образу православного храму за рахунок пo’єднaння традиційних богословських принципів і особливостей архітектури української православної церкви із сучасною архітекутрною храмів, враховуючи актуальні суспільні потреби. Ціль дипломної роботи є проєктування православного храму в існуючому середовищі у місті Львів.

The bachelor's thesis envisages the creation of a modern Orthodox church and its surroundings, which will serve not only a sacred but also a social function in a park environment. The study analyzes the peculiarities of modern experience in church design and canonical principles in the approach to creating sacred space. It considers the issue of forming a space that would meet the spiritual needs of modern people, taking into account the social context and moods in society. The paper contains an urban planning analysis, justification for the choice of site, a description of the architectural and planning principles, principles of shaping the environment, and structural and engineering solutions. All elements of the project are considered as a whole in order to unite people with faith, nature, and other people. The aim of the project is to form a modern image of an Orthodox church by combining traditional theological principles and features of Ukrainian Orthodox church architecture with modern church architecture, taking into account current social needs. The goal of the thesis is to design an Orthodox church in the existing environment in the city of Lviv.
Architecture design of the Orthodox church between K. Levytskoho and Pekarska streets in Lviv
Keywords: 6.191.00.00; Православний храм; архітектура; сакральність; природне середовище; Orthodox church; architecture; sacredness; natural environment