Гендерні особливості управління закладом вищої освіти - Медіна, Тетяна Вячеславна; Medina, Tetiana Viacheslavna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Гендерний менеджмент відбиває актуальні тенденції в сучасній вищій освіті - створення рівних можливостей для чоловіків і жінок щодо рівного доступу до навчання, наукової діяльності, керівництва та інших можливостей. Стратегія гендерного менеджменту передбачає забезпечення рівного доступу до керівних посад, розвиток лідерських якостей у жінок і чоловіків, розробку стратегій протидії гендерним стереотипам, залучення студентів різної статі до навчання та інші. Питання освітнього менеджменту привертали увагу таких науковців, як О. Мармаза, В. Васенко, гендерний аналіз стилей управління освітніми закладами проведений Т. Дороніною, С. Дубовиком, Л. Пампухою, Н. Приходькиною, О. Рудь. Різні аспекти впровадження гендерної проблематики до системи вищої освіти України проаналізовані в статтях Т. Делілової, І. Токар, Е. Соколової. Об’єкт дослідження - механізм управління закладом вищої освіти. Предмет дослідження - гендерні аспекти управління університетом. Мета дослідження - комплексне вивчення гендерних особливостей управління закладом вищої освіти. Важливу роль у законодавчому оформленні принципів гендерної рівності в освіті відіграла розробка і затвердження «Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року». Нормативні документи Чернівецького національного університету містять загальну стратегію, спрямовану на протидію дискримінації та дотримання принципів толерантності. Співробітниці університету майже не користуються наданням додаткової відпустки або відгулів, гнучким робочим графіком тощо. Чоловіки заперечують наявність дискримінації за ознакою статі; жінки вербально заперечують її, проте надають інформацію, яка може розглядатися як маркована гендерна нерівність. Існує гендерний дисбаланс у розподілі підтримки науково-педагогічних працівників в університеті: чоловіки мають переваги при керівництві науковими дослідженнями і грантовими проєктами, співробітництві з міжнародними журналами, жінкам частіше довіряють турботу про студентів. Поширений стереотип «це надумана проблема, не наша, у нас усе добре», трансльований привілейованими соціальними групами. Робота містить рекомендації щодо формування політики гендерної рівності в університеті: нормативний рівень (розробка Положення про політику запобігання, попередження та боротьби з сексуальними домаганнями і дискримінацією в університеті); організаційно-адміністративний рівень (створення Гендерного Центру, проведення заходів для підвищення гендерної чутливості, гендерне збалансування складу комісій на різних рівнях управління, проведення гендерного аудиту, створення посади уповноваженого з гендерної рівності); рівень соціального діалогу й комунікації (забезпечення прозорості у прийнятті кадрових рішень, сприяння зрозумілій системі розподілу ресурсів; популяризація професійну діяльність жінок; запровадження супроводу професійної кар’єри жінок в установі).

Gender management reflects current trends in modern higher education - creation of equal opportunities for men and women in terms of equal access to education, scientific activity, leadership and other opportunities. The strategy of gender management involves ensuring equal access to management positions, development of leadership qualities in women and men, development of strategies to counter gender stereotypes, involvement of students of different genders in education and others. The issues of the educational management captured the attention of such scientists as O. Marmaza, V. Vasenko, the gender analysis of management styles of educational institutions conducted by T. Doronina, S. Dubovyk, L. Pampukha, N. Prykhodkina, O. Rud. The object of this research is the management mechanism of a higher education institution. The subject of this study is gender aspects of university management. The purpose of this research is a comprehensive study of the gender features of higher education institution management. An important role in the legislative formulation of the principles of gender equality in education was played by the development and approval of the «Strategy for the implementation of gender equality in the field of education until 2030». The regulatory documents of Chernivtsi National University contain a general strategy aimed at combating discrimination and upholding the principles of tolerance. University employees hardly use the provision of additional leave or time off, flexible work schedule, etc. Men deny the existence of discrimination based on gender; women verbally deny it, but provide information that can be seen as marked gender inequality. There is a gender imbalance in the distribution of support for scientific and pedagogical workers at the university: men have advantages in leading scientific research and grant projects, cooperation with international journals, women are more often entrusted with the care of students. The widespread stereotype «it’s a made-up problem, not ours, we’re fine» broadcast by privileged social groups. The work contains recommendations for the formation of a gender equality policy at the university: regulatory level (development of the Regulation on the policy of prevention, prevention and fight against sexual harassment and discrimination at the university); organizational and administrative level (implementation of measures to increase gender sensitivity, gender balancing of commissions at different levels of management, conducting a gender audit, creation of the position of gender equality commissioner); the level of social dialogue and communication (ensuring transparency in personnel decision-making, promoting a clear resource allocation system; popularizing women's professional activities; introducing support for women's professional careers in the institution).
Gender peculiarities of higher education institution management
Keywords: 8.232.00.01; гендерні особливості; управління закладом вищої освіти; гендерна рівність; гендерний менеджмент; управлінські стилі жінок і чоловіків; gender characteristics; management of a higher education institution; gender equality; gender management; management styles of women and men