The Synthesis and Theoretical Anti-Tumor Studies of Some New Monoaza-10H-Phenothiazine and 10H-Phenoxazine Heterocycles - Onoabedje, Efeturi A.; Okafor, Sunday N.; Akpomie, Kovo G.; Okoro, Uchechukwu C. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Синтезовано ряд нових 3-амінопохідних 3-хлор-10Н-піридо[3,2-b][1,4]бензоксазину та 3-хлор-10H- піридо[3,2-b][1,4]бензотіазину та визначено їх протипухлинну активність. Синтезовані сполуки проаналізовані УФ-, 1H ЯМР-спектроскопією, спектроскопією Фур’є та елемент- ним аналізом. На основі фізико-хімічних властивостей за методом in silico виявлено, що проміжні продукти 3-хлор-10Н- піридо[3,2-b][1,4]бензоксазину і 3-хлор-10H-піридо[3,2-b] [1,4]бензотіазину, та їх карбоксиамідні похідні не порушують правила Ліпінського. За допомогою молекулярного докінгу показано, що синтезовані сполуки непогано взаємодіють з ре- цепторами раку. Визначено, що найвищу протипухлинну активність має 1,3-ді-10H-піридо[3,2-b][1,4]бензотіазин-3-ілсечовина.

The synthesis and anticancer activity of a series of new 3-amido derivatives of 3-chloro-10Hpyrido[ 3,2-b][1,4]benzoxazine and 3-chloro-10H-pyrido [3,2-b][1,4]benzothiazine is presented. The synthesized structures were characterized by UV-visible, FT-IR, 1H NMR spectroscopy and elemental analytical data. The in silico physicochemical properties disclosed that neither 3-chloro-10H-pyrido[3,2-b][1,4]benzoxazine and 3-chloro- 10H-pyrido[3,2-b][1,4]benzothiazine intermediates nor their carboxyamido derivatives violate Lipinski’s rule of five. In addition, molecular docking studies showed that they exhibited good interaction with cancer receptors. 1,3-di-10H-Pyrido[3,2-b][1,4]benzothiazin-3-ylurea which showed a significant interaction with all the employed receptors possessed the highest anticancer activity.
Синтез і теоретичні протипухлинні дослідження деяких нових моноаза-10Н-фенотиазинових та 10Н- феноксазинових гетероциклів
Keywords: синтез; феноксазин; фенотіазин; карбоксиамід; протипухлинні засоби; докінг; synthesis; phenoxazine; phenothiazine; carboxyamide; anticancer; docking