Нормування дизельного палива на тягу поїздів для магістральних тепловозів - Бень, Денис Дмитрович; Ben, Denys Dmytrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Одним з головних завдань для зменшення собівартості залізничних перевезень, в умовах постійного зростання вартості дизельного палива та електроенергії, є ефективність використання енергоносіїв. Підвищення ефективності перевезень на залізничному транспорті залежить від багатьох факторів. Це і організація перевізного процесу, і технічний стан тепловозів, і кваліфікація локомотивних бригад та ін. Але одним із головних є раціональне визначення потреби в енергоносіях для технічної експлуатації рухомого складу та інфраструктури. Цю проблему можна вирішити за рахунок раціонального планування витрат. Оскільки велика частка витрат припадає на тягу дизельним рухомими складом доцільно науково обґрунтовувати норми витрат дизельного палива. При цьому необхідно враховувати ряд показників: обсяги роботи по видам тяги та руху; середню масу поїзду; середні технічну та дільничну швидкості; відсоток порожнього пробігу вагону; середнє навантаження на вісь вагону та регіон експлуатації з врахуванням кліматичних умов. Тому від правильного нормування в енергоносіях на тягу і планові роботи, своєчасного коригування для закупок палива залежить конкурентоспроможність та ефективність роботи АТ «Укрзалізниця», а обрана тема являється актуальною в даний час. Об’єкт дослідження – робота магістральних тепловозів в експлуатації Предмет дослідження – методи нормування витрат палива. Мета дослідження – зменшення затрат на магістральну роботу тепловозами за рахунок раціонального нормування палива. За результатами кваліфікаційної роботи виконано такі задачі досліджень: – проведено аналіз витрат дизельного палива в локомотивному депо; – виділено фактори, що впливають на витрату палива в експлуатації та розроблено шлях оптимізації використання палива в депо; – розроблено алгоритм і модель розрахунку питомих витрат палива на тягу поїздів для вантажного руху; – виконано розрахунки питомих норм витрат палива по дільниці та нормування в залежності від ваги поїзда. Встановлено, що до п’ятдесяти процентів витрат по «Укрзалізниці» припадає на дизельне паливо, більша частина якого приходиться на тягу поїздів у вантажному русі. Запропонована методика визначення норм витрат дизельного палива на тягу поїздів у вантажному русі на основі роботи за попередні два місяці. В ній враховані еквівалентні підйоми дільниць, складність профілю, маса составу, кількість осей і навантаженні на вісь, кліматичні умови. Виконані перерахунки питомої норми для поїздів різної маси та осьового навантаження, які відрізняються від планових до 54%. Розраховані питомі витрати для обраної дільниці.

One of the main tasks for reducing the cost of railway transportation, in the conditions of constant growth of the cost of diesel fuel and electricity, is the efficiency of energy use. Increasing the efficiency of railway transportation depends on many factors. This includes the organization of the transportation process, the technical condition of diesel locomotives, the qualifications of locomotive crews, etc. But one of the main ones is the rational determination of the need for energy carriers for the technical operation of rolling stock and infrastructure. This problem can be solved through rational planning of costs. Since a large share of costs falls on traction by diesel rolling stock, it is advisable to scientifically substantiate the norms of diesel fuel consumption. In this case, it is necessary to take into account a number of indicators: the volume of work by type of traction and movement; average train weight; average technical and section speeds; percentage of empty car mileage; average load on the axle of the car and the region of operation, taking into account climatic conditions. Therefore, the competitiveness and efficiency of JSC "Ukrzaliznytsia" depends on the correct rationing of energy carriers for traction and planned work, timely adjustments for fuel purchases, and the chosen topic is currently relevant. The object of the study is the operation of mainline diesel locomotives in operation The subject of the study is methods of fuel consumption rationing. The purpose of the study is to reduce the costs of mainline diesel locomotive operation through rational fuel rationing. According to the results of the qualification work, the following research tasks were completed: – an analysis of diesel fuel consumption in the locomotive depot was carried out; – factors affecting fuel consumption in operation were identified and a way to optimize fuel use in the depot was developed; – an algorithm and model for calculating specific fuel consumption for traction of trains for freight traffic were developed; – calculations of specific fuel consumption rates by section and rationing depending on the weight of the train were performed. It has been established that up to fifty percent of the costs of Ukrzaliznytsia are accounted for by diesel fuel, most of which is for the traction of trains in freight traffic. A methodology for determining the norms of diesel fuel consumption for the traction of trains in freight traffic based on the work for the previous two months is proposed. It takes into account the equivalent elevations of sections, the complexity of the profile, the mass of the train, the number of axles and axle loads, and climatic conditions. The specific norm has been recalculated for trains of different masses and axle loads, which differ from the planned ones by up to 54%. The specific costs for the selected section have been calculated.
Rationing of diesel fuel for train traction for mainline diesel locomotives
Keywords: 6.273.00.02; тепловоз; витрата палива; дизельне паливо; планові норми витрат палива; питомі витрати палива; diesel locomotive; fuel consumption; diesel fuel; planned fuel consumption rates; specific fuel consumption