Адаптивний метод попередньої обробки гістологічних та цитологічних зображень - Піцун, О. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Розроблено адаптивний метод та алгоритм попередньої обробки зображень. Підбирали та налаштовували значення параметрів на тестовій вибірці із 200 гістологічних та цитологічних зображень. Метод грунтується на використанні алгоритмів комп’ютерного зору для попередньої обробки зображень із попереднім адапивним підбором параметрів. Результати експериментів показали, що розроблені метод та алгоритм не поступаються аналогам, а у багатьох випадках є кращими порівняно із ними.

Developed adaptive method and algorithm of image processing. Selection and the parameters setting held in the test sample of 200 histological and cytological images. The method is based on the use of computer vision algorithms for pre-processing images from the previous parametric adaptive selection. The experimental results showed that the method and algorithm are not inferior, and in many cases is the best compared to counterparts.
Keywords: попередня обробка; фільтрування; гістограмне вирівнювання; яскравість зображення; гістологічні та цитологічні зображення; pre-processing; filtering; histogram equalization brightness; histological and cytological images; 004; 932.2; 616-006.06