Інститут прем'єр-міністра в країнах Західної Європи - Романюк, Анатолій (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006)
Проаналізовано інститут прем’єр-міністра у країнах Західної Європи. Окреслено його особливості у різних країнах. Розглянуто типологію інститутів глави уряду на підставі визначення сили впливу. Зазначено, що сьогодні простежується поступове зростання ролі і значення інституту прем’єр-міністра у європейських країнах, де традиційно ця посада була слабкою, і вирівнювання їх характеристик в загальній сукупності європейських країн. Institution of prime minister in West European countries are analyzed in this article. Main characteristics are defined and described. Different types of this institution are analyzed on the basis of power impact of prime minister. Also in this article is determined a tendancy of increasing role of the prime minister`s institution in those countries where this position was traditionally weak, as well as equalization of prime minister`s position in the European countries.