Розроблення інтерактивної системи бізнес-аналітики для роздрібної торгівлі дитячого та підліткового одягу - Гайдук, Владислав Миколайович; Haiduk, Vladyslav Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах цифрової трансформації українського бізнесу, особливо в секторі роздрібної торгівлі, все більшої актуальності набувають інструменти, що дозволяють ефективно управляти бізнес-процесами на основі даних. Малий бізнес, зокрема торговельні підприємства, що спеціалізуються на продажі дитячого одягу, часто не мають доступу до складних систем аналізу через фінансові та технічні обмеження. Актуальність теми полягає у створенні доступного, автономного, простого та зручного інструменту для аналітики, що дозволить краще контролювати процес прийняття управлінських рішень у таких умовах. Отже, у даній роботі проаналізовано предметну область малого бізнесу в галузі роздрібної торгівлі, визначено типові проблеми управління даними, сформовано функціональні та нефункціональні вимоги до системи. Розроблено архітектуру застосунку, структуру даних, інтерфейс користувача та логіку взаємодії компонентів. Система реалізована з використанням мови Python[1], фреймворку Streamlit[2] та бібліотек pandas і plotly[3]. Вона дозволяє завантажувати файли Excel/CSV, аналізувати продажі, залишки товарів, поведінку клієнтів, та формувати візуалізовані звіти. Проведено тестування системи, яке підтвердило її стабільність та відповідність поставленим вимогам. 5 Об’єктом дослідження є процес управління аналітикою в малому бізнесі. Предметом дослідження є розроблення інтерактивної інформаційно аналітичної системи для малого торгівельного підприємства. Метою даної роботи є створення вебзастосунку для аналітики бізнес даних у сфері роздрібної торгівлі, який дозволяє підприємцям без спеціальної технічної підготовки отримувати аналітичну інформацію та підтримувати управлінські рішення. Новизна дослідження полягає у розробці простого у використанні та автономного програмного інструменту, орієнтованого на специфіку малих підприємств, який поєднує базову бізнес-аналітику з сучасними підходами до візуалізації даних без потреби у зовнішніх сервісах або базах даних. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у створенні аналітичної системи, яку можна впровадити у діяльність малого бізнесу для оперативного моніторингу ключових показників, прогнозування попиту та оптимізації товарного асортименту. Система може бути використана як основа для подальшого розвитку або комерціалізації програмного продукту.

In the current context of digital transformation of Ukrainian business, particularly in the retail sector, tools that enable efficient data-driven business process management are becoming increasingly relevant. Small businesses, especially retail enterprises specializing in children’s clothing, often lack access to complex ERP or BI solutions due to financial and technical constraints. The relevance of this topic lies in the need to create an accessible, autonomous, simple, and user-friendly analytics tool that supports decision-making processes under such conditions. This work analyzes the domain of small business in retail trade, identifies typical data management issues, and defines the functional and non-functional requirements for the system. The application architecture, database structure, user interface, and component interaction logic have been designed. The system is implemented using Python[1], the Streamlit[2] framework, and the pandas and plotly[3] libraries. It allows users to upload Excel/CSV files, analyze sales, inventory, and customer behavior, generate visual reports, and forecast demand. The system was tested and has proven to be stable and compliant with the specified requirements. The object of the research is the process of analytics management in small businesses. The subject of the research is the development of an interactive information analytical system for a small retail enterprise. 8 The aim of the work is to create a web application for business data analytics in the retail sector that enables entrepreneurs without specialized technical knowledge to obtain analytical insights and support management decisions. The novelty of the research lies in the development of a simple and autonomous software tool tailored to the needs of small businesses, which combines basic business analytics with modern data visualization approaches without the need for external services or databases. The practical significance of the obtained results is the development of an analytical system that can be implemented in small businesses for real-time monitoring of key performance indicators, demand forecasting, and assortment optimization. The system can serve as a basis for further development or commercialization of the software product.
Development of an interactive business analytics system for children's and teens' retail clothing
Keywords: 6.122.00.00; БІЗНЕС-АНАЛІТИКА; МАЛИЙ БІЗНЕС; РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ; АНАЛІТИЧНА СИСТЕМА; STREAMLIT; PYTHON; ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ДАНИХ; KPI; АВТОМАТИЗАЦІЯ. Перелік використаних джерел: 1. Python Software Foundation. Python Documentation [Електронний ресурс] / Python Software Foundation. – 2025. – Режим доступу: https://docs.python.org/3/; вільний. – Загал. з екрану. (05.06.2025). 6 2. Streamlit Inc. Streamlit Documentation [Електронний ресурс] / Streamlit Inc. – 2025. – Режим доступу: https://docs.streamlit.io/; вільний. – Загал. з екрану. (05.06.2025). 3. Plotly Technologies Inc. Plotly Python Graphing Library [Електронний ресурс] / Plotly. – 2025. – Режим доступу: https://plotly.com/python/; вільний. – Загал. з екрану. (05.06.2025); BUSINESS ANALYTICS; SMALL BUSINESS; RETAIL; ANALYTICAL SYSTEM; STREAMLIT; PYTHON; DATA VISUALIZATION; KPI; AUTOMATION