Інформаційна система моніторингу атмосферного повітря міста - Гузар, Андрій Ігорович; Huzar, Andrii Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
На сьогодні проблема забруднення атмосферного повітря набуває дедалі більшої актуальності як на глобальному, так і на локальному рівнях. Стрімка урбанізація, зростання кількості транспорту, промислові викиди та кліматичні зміни суттєво погіршують якість повітря в містах, що негативно позначається на здоров’ї населення та екологічному стані. За даними міжнародних організацій, забруднення повітря є однією з головних причин респіраторних і серцево-судинних захворювань, а також передчасної смертності. Запропонована система сприяє підвищенню екологічної обізнаності населення, формуванню відповідального ставлення до збереження довкілля та прийняттю обґрунтованих рішень у сфері екологічної безпеки міста. Актуальність цього питання підсилюється прагненням України відповідати міжнародним екологічним стандартам і виконувати зобов’язання щодо зниження забруднення повітря. Екологічна безпека регіонів із високим техногенним навантаженням є важливою складовою національної безпеки, оскільки її низький рівень негативно впливає на довкілля та здоров’я громадян. Міста, як основні осередки антропогенного впливу, є ключовими об’єктами для моніторингу стану атмосферного повітря. У багатьох містах України спостерігається погіршення якості повітря, що спричиняє значні ризики для здоров’я та економічні витрати. Особливої актуальності проблема набуває в умовах воєнного часу, коли руйнування промислових об’єктів і енергоінфраструктури призводить до додаткового забруднення. За даними екологічних організацій, з початку повномасштабного вторгнення зафіксовано сотні випадків шкоди довкіллю, що підкреслює необхідність вдосконалення систем моніторингу. У рамках національної екологічної політики України, відповідно до міжнародних угод і стратегій, пріоритетним завданням є створення ефективних систем моніторингу атмосферного повітря в містах і агломераціях. Це обґрунтовує актуальність розробки інформаційної системи моніторингу, яка є предметом даного дослідження. Об’єкт дослідження – процес моніторингу атмосферного повітря міста. Предмет дослідження – методи та інструменти створення інформаційних систем для екологічного моніторингу. Розроблена система має високу практичну цінність, оскільки дозволяє в реальному часі збирати, обробляти та візуалізувати дані про якість повітря в різних районах міста. Вона забезпечує оперативне виявлення зон із підвищеним забрудненням, що сприяє своєчасному інформуванню населення та відповідних служб для вжиття заходів. Впровадження системи підвищує ефективність екологічного моніторингу, допомагає запобігати негативним наслідкам забруднення для здоров’я та довкілля, а також підтримує підготовку аналітичних звітів для планування заходів із покращення екологічної ситуації. Доступність даних у зрозумілому форматі сприяє підвищенню екологічної свідомості громадян і їхньої поінформованості про стан довкілля.

Currently, the problem of atmospheric air pollution is becoming increasingly urgent both globally and locally. Rapid urbanization, the growing number of vehicles, industrial emissions, and climate change significantly degrade urban air quality, adversely affecting public health and the ecological environment. According to international organizations, air pollution is one of the primary causes of respiratory and cardiovascular diseases, as well as premature mortality. The proposed system enhances environmental awareness among the population, promotes a responsible attitude toward environmental protection, and supports evidence-based decision-making in the field of urban environmental safety. The relevance of this issue is further emphasized by Ukraine’s commitment to meeting international environmental standards and fulfilling obligations to reduce air pollution. Environmental safety in regions with high technogenic pressure is a critical component of national security, as a low level of ecological safety has a negative impact on both the environment and public health. Urban areas, as primary sources of anthropogenic impact, represent key targets for atmospheric air quality monitoring. In many Ukrainian cities, a noticeable deterioration in air quality has been observed, leading to increased health risks and economic losses. This issue becomes particularly pressing in wartime conditions, when the destruction of industrial facilities and energy infrastructure results in additional pollution. According to environmental organizations, since the beginning of the full-scale invasion, hundreds of cases of environmental damage have been recorded, which underscores the need for improved monitoring systems. Within the framework of Ukraine’s national environmental policy, in line with international agreements and strategies, the development of effective systems for monitoring atmospheric air in cities and agglomerations is a top priority. This substantiates the importance of designing an environmental monitoring information system, which is the subject of this research. Object of the study – the process of urban atmospheric air monitoring. Subject of the study – methods and tools for developing environmental monitoring information systems. The developed system offers significant practical value, enabling real-time collection, processing, and visualization of air quality data across various city districts. It ensures timely detection of high-pollution areas and supports prompt notification of the public and relevant authorities for appropriate response measures. The implementation of the system increases the efficiency of environmental monitoring, contributes to the prevention of pollution-related adverse effects on health and the environment, and facilitates the preparation of analytical reports for planning environmental improvement measures. The accessibility of data in a user-friendly format contributes to raising environmental awareness among citizens and informing them about the current state of the environment.
Information system for monitoring atmospheric air of the city
Keywords: 6.126.00.01; екологічний моніторинг; інформаційна система; атмосферне повітря; обробка даних; забруднення 1. Забруднення повітря: індекс якості повітря в реальному часі (AQI) URL: https://aqicn.org/city/slovakia/starina/vodna-nadrz/emep/ (дата звернення: 25.04.2025). 2. Шевчук В.Я. Екологічне управління : навч.посіб./ В.Я. Шевчук; Ю.М. Саталкін.; Г.О. Білявський - К.: Либідь; 2014. – 432 с; environmental monitoring; information system; atmospheric air; data processing; pollution 1. Air Pollution: Real-Time Air Quality Index (AQI). URL: https://aqicn.org/city/slovakia/starina/vodna-nadrz/emep/ (accessed: 25.04.2025). 2. Shevchuk V.Ya.; Satalkin Yu.M.; Bilyavskyi H.O. Environmental Management: Textbook. – Kyiv: Lybid; 2014. – 432 p