Історико-архітектурний розвиток території палацово-паркового комплексу Фредрів–Шептицьких у селі Вишня Львівської області - Погранична, Ірина; Узіель, Кароліна; Pohranychna, Iryna; Uziel, Karolina (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У статті розглянуто історико-архітектурний розвиток території палацово-паркового комплексу Фредрів – Шептицьких у селі Вишня Львівської області Палац є яскравим прикладом взаємодії європейської архітектурної традиції ХІХ ст. та місцевих особливостей Галичини. Розпланування території палацу демонструє чіткий поділ на репрезентативну, паркову та господарську зони. Основною віссю композиції є центральна алея, яка веде від головного в’їзду до палацу. Ця алея виконує роль візуальної осі, що підкреслює симетричність усього комплексу. Паркова зона поєднувала риси регулярного та пейзажного стилів. Спочатку парк мав чіткі геометричні обриси із симетричними алеями, ставками та квітковими композиціями, але наприкінці ХІХ ст., коли маєток став власністю родини Шептицьких, його частково перетворили на пейзажний. Нові доріжки прокладали асиметрично, з урахуванням природного рельєфу та зелених насаджень, що створювало ілюзію природного середовища. Водойми на території, створені у формі декоративних ставків, виконували як утилітарну, так і естетичну функцію. Їх розташування гармонійно інтегроване в загальну композицію парку, підкреслюючи плавність переходу між архітектурним ансамблем і природним середовищем. Мета дослідження: проаналізувати етапи історико-архітектурного розвитку палацово-паркового комплексу та сучасний стан використання території. Методологія. У статті використано загальнонаукові та спеціальні наукові методи історико-архітектурного та порівняльного аналізу, які спираються на дослідження, описані в проаналізованих наукових статтях відповідної проблематики. Практична значущість. Проаналізовано сучасний стан палацу, визначено основні архітектурно-планувальні риси та стан декоративних архітектурно-конструктивних елементів. Результатами дослідження можна скористатися під час розроблення комплексного проєкту реставрації об’єкта.

The article deals with the historical and architectural development of the territory of the Fredriv-Sheptytsky Palace and Park Complex in the village of Vyshnia, Lviv region. The palace is a bright example of the interaction between the European architectural tradition of the nineteenth century and the local specifics of Galicia. The layout of the palace's territory demonstrates a clear division into representative, park, and housekeeping zones. The main axis of the composition is the central alley leading from the main entrance to the palace. This alley serves as a visual axis that emphasizes the symmetry of the entire complex. The park area combined features of regular and landscape styles. Initially, the park had clear geometric outlines with symmetrical alleys, ponds, and flower arrangements, but at the end of the 19th century, after the estate was transferred to the Sheptytsky family, it was partially transformed into a landscape park. The new paths were laid asymmetrically, taking into account the natural relief and greenery, which created the illusion of a natural environment. The on-site ponds, created in the form of decorative lakes, performed both utilitarian and aesthetic functions. Their location is harmoniously integrated into the overall composition of the park, emphasizing the smooth transition between the architectural ensemble and the natural environment. The purpose of the study: to analyze the stages of historical and architectural development of the palace and park complex and the current state of the territory's use. Methodology. The article uses general scientific and special scientific methods of historical, architectural, and comparative analysis based on the research described in the analyzed scientific articles relevant to the topic. Practical significance. The current state of the palace was analyzed, the main architectural and planning features were identified, and the condition of decorative architectural and structural elements was determined. These studies can be used in the development of a comprehensive conservation project.
Historical and architectural development of the territory of the Fredri–Sheptytsky palace and park complex in the village of Vyshnia, Lviv region
Keywords: історичний розвиток території; архітектурно-планувальний аналіз; палац; палацово-парковий комплекс; ХІХ століття; культурна спадщина; реставраційні роботи; historical development of the territory; architectural and planning analysis; palace; palace and park complex; XIX century; cultural heritage; conservation work; 727