Optimization of the Electromechanical System by Formation of a Feedback Matrix Based on State Variables - Лозинський, А. О.; Демків, Л. І.; Лозинський, О. Ю.; Білецький, Ю. О.; Lozynskyy, A.; Demkiv, L.; Lozynskyy, O.; Biletskyi, Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Задача забезпечення потрібних динамічних показників технічних систем є однією з основних задач теорії автоматичного керування. Синтез таких систем здійснюється на основі тих чи інших критеріїв, які характеризуються якість керування. На сьогоднішній день найбільш поширеним критерієм функціонування динамічної системи є інтегральний критерій від квадратичної форми, яка включає не тільки координати об’єкта, а і керуючі впливи. Тут слід зауважити, що внесення керуючої складової в інтегральний критерій якості дає змогу в разі його мінімізації отримати керуючі впливи обмеженої амплітуди, що особливо важливо підчас проектування реальних систем керування електромеханічними об’єктами. Таким чином один з сучасних підходів до створення оптимальних лінійних стаціонарних динамічних систем полягає в: − записі рівнянь, які описують такі системи в моделях змінних стану; − формуванні критеріїв оптимальності систем у вигляді інтегрального функціоналу від квадратичних форм цих змінних і керуючих впливів; − мінімізації цих функціоналів шляхом конструювання регуляторів як набору зворотних зв’язків за змінними стану і синтезі коефіцієнтів цих зв’язків; Поставлена задача належить до класу варіаційних задач і в загальному виді вона зводиться до розв’язку рівнянь Ріккаті, диференціального чи алгебраїчного: диференціального для нестаціонарних систем, коли матриця P, яка входить в це рівняння, залежить від часу і інтегральний критерій якості має границі інтегрування від t1 до t2, або алгебраїчного, коли маємо стаціонарну систему, зрозуміло, що матриця P не залежить від часу і границі інтегрування критерія якості є від нуля до нескінченності. Саме для багатьох електромеханічних систем вважається доцільним мінімізувати такий критерій на тривалих інтервалах часу. До таких систем можна зарахувати слідкуючі системи, системи стабілізації, тощо. Отже, виникає задача синтезу оптимальної електромеханічної системи шляхом знаходження керуючих впливів такої системи виходячи з принципів аналітичного конструювання регуляторів, як називається наведена задача в українській літературі, або як у західній літературі – “задачі про лінійний квадратичний регулятор”. Стаття містить: постановку проблеми, актуальність дослідження, мету роботи, аналіз останніх досліджень і публікацій, виклад основного матеріалу, висновки і список літератури.

The task of providing the required dynamic performance of technical systems is one of the main tasks of the automatic control theory. The synthesis of such systems is carried out based on certain criteria that characterize control quality. Today the most common criterion of the functioning of a dynamic system is an integral quadratic form, which includes not only the coordinates of the object, and also the control influences. It should be noted that the inclusion of the control component in the integrated quality criterion allows, in the case of its minimization, to receive control influences of limited amplitude, which is especially important during the design of the a control systems for electromechanical objects. Thus, one of the modern approaches to creating optimal linear stationary dynamic systems consist in: − writing equations that describe such systems in the state-space form; − formation of systems optimality criteria in the form of an integral functional of the quadratic forms of these variables and control influences; − minimization of these functionals by constructing regulators as a set of feedback based on state variables and synthesis of coefficients of these connections. The problem belongs to the class of variational problems and in general, it is reduced to solving Riccati equations, differential or algebraic: differential for nonstationary systems, when the matrix P, which is included in this equation, depends on time and the integral quality criterion has limits of integration from t1 to t2, or algebraic, when we have a stationary system, it is clear that the matrix P does not depend on time and the limit of integration of the quality criterion is from zero to infinity. It is for many electromechanical systems that it is advisable to minimize such a criterion at long intervals. Such systems include tracking systems, stabilization systems, etc. Thus, the problem of synthesis of the optimal electromechanical system by finding the control influences of such a system based on the principle of analytical design of regulators, as the problem is called in Ukrainian literature, or as in Western literature – "linear quadratic regulator". The article contains problem statement, the research relevance, purpose statement, analysis of the latest research and publications, presentation of the main material, conclusions and bibliography.
Оптимізація електромеханічної системи шляхом формування матриці зворотних зв’язків за змінними стану
Keywords: системи керування; аналітичне конструювання регуляторів; рівняння Ріккаті; рівнняня в змінних стану; перехідні процеси; control systems; linear–quadratic regulator; Riccati equations; state-space representation; transients; 62-551.4