Доступність як фактор участі громадськості у судочинстві - Мазовіта, Андрій; Mazovita, Andriy (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Доступність суду, як елемент правової держави, відіграє вагому роль у реалізації права громадян на справедливий суд. В сучасних умовах потрібно проаналізувати основні бар’єри, які можуть обмежувати участь громадськості у судочинстві. Аргументовано, що усунення таких бар’єрів може сприяти активніше звертатися до суду по захист законних прав та інтересів, залучати громадськість до участі у судочинстві як через безпосередню участь у судовому розгляді, так і через інститути громадського контролю. Створення належних передумов для здійснення правосуддя на етапі становлення і розвитку сучасних демократій набуває виняткового значення. Надзвичайно важливою є розбудова системи судів, яка буде ефективною і доступною для кожного, хто в силу свого власного воле виявлення (позивач, представник ЗМІ) або за вимогою закону (відповідач, свідок, експерт) постане як учасник судового процесу. Доступ до правосуддя – важлива гарантія дієвості закону на території держави. Це важливий крок до забезпечення невідворотності юридичної відповідальності, відновлення справедливості. Водночас це одна з умов утвердження громадянського суспільства, де кожен громадянин має усвідомлення себе як суб’єкта права, здатного у передбачених законом випадках скористатися правовим захистом держави. Доступність правосуддя – невід’ємний атрибут правової держави. Водночас забезпечення вільного доступу до правосуддя є глобальною проблемою, оскільки існує в багатьох державах світу. Справедливе, неупереджене, доступне правосуддя ми визначаємо як одну з фундаментальних умов демократичного розвитку української держави на шляху до її євроінтеграції. Досліджуючи феномен доступності правосуддя, оцінюємо окремі загрози й виклики, які постають перед Україною і світом упродовж останніх років. У нашій роботі викладаємо власну візію векторів для термінологічної розробки окремих юридичних понять, що є суміжними з реалізацією особою закріпленого в Конституції України права на судовий захист.

Court accessibility, as an element of the rule of law, plays a significant role in ensuring citizens’ right to a fair trial. In modern conditions, it is necessary to analyze the main barriers that may limit public participation in the judiciary. It is argued that removing such barriers can encourage more active recourse to the courts for the protection of legitimate rights and interests, as well as increase public involvement in the judicial process, both through direct participation in court proceedings and through public oversight mechanisms. The creation of proper preconditions for the administration of justice is of exceptional importance in the establishment and development of modern democracies. It is crucial to build a court system that is effective and accessible to everyone who, by their own will (plaintiff, media representative) or by legal requirement (defendant, witness, expert), becomes a participant in the judicial process. Access to justice is an important guarantee of the law’s effectiveness within the state. It is a significant step toward ensuring the inevitability of legal responsibility and the restoration of justice. At the same time, it is one of the conditions for the establishment of civil society, where every citizen is aware of themselves as a subject of law, capable of using the state’s legal protection in cases prescribed by law. The accessibility of justice is an essential attribute of a rule-of-law state. At the same time, ensuring free access to justice is a global issue, as it exists in many countries around the world. We define fair, impartial, and accessible justice as one of the fundamental conditions for the democratic development of the Ukrainian state on its path to European integration. In studying the phenomenon of justice accessibility, we assess specific threats and challenges faced by Ukraine and the world in recent years. In our work, we present our own vision of vectors for the terminological development of certain legal concepts that are related to the realization of the individual’s right to judicial protection, as established in the Constitution of Ukraine.
Accessibility as a Factor in Public Participation in the Judicial Process
Keywords: судова влада; громадська участь; право на судовий захист; доступ до правосуддя; участь у судовому процесі; судова реформа; демократія; євроінтеграція; judiciary; public participation; right to judicial protection; access to justice; participation in the judicial process; judicial reform; democracy; European integration; 340; 347.9