Визначення об’ємів міжклітинного та клітинного середовищ при екстрагуванні рослинної сировини - Дячок, В. В.; Свянтко, І. М.; Dyachok, V. V.; Svyantko, I. M. (Lviv Politechnic Publishing House, 2005)
У результаті комплексного теоретичного та експериментального дослідження обґрунтовано наукові підходи до визначення об’ємів міжклітинного та клітинного середовищ, що ґрунтуються на уявленнях про механізми масообміну в системі тверде тіло клітинної будови – рідина. Встановлено об’єктивні значення об’ємів міжклітинного та клітинного середовищ. За відомими математичними моделями можливо оцінювати значення коефіцієнтів дифузії через клітинну оболонку і в міжклітинному середовищі, а також розробляти методологію розрахунку процесів екстрагування із твердих тіл клітинної будови.

As a result of complex theoretical and experimental research, scientific approaches to determining the volume of intercellular and cellular media based on ideas about the mechanisms of mass transfer in the solid-state system of cell structure-fluid are substantiated. Establishing objective values of volumes of intercellular and cellular media and according to known mathematical models it becomes possible to estimate the values of diffusion coefficients through the cell membrane and in the intercellular environment, as well as to develop a methodology for calculating extraction processes from solids.
Determination of volumes of intercellular and cellular environments during extraguage of vegetable raw materials
Keywords: екстрагування; клітинне та міжклітинне середовище; масообмін; біологічно активні речовини (БАР); extraction; cellular and intercellular environment; mass transfer; biologically active substances