Створення інвентаризаційної бази даних та 3D-моделей пам’ятників видатних польських діячів, похованих на Личаківському цвинтарі у м. Львов - Четверіков, Б.; Зборщик, В.; Рябчій, В.; Chetverikov, B.; Zborschyk, V.; Riabchiy, V. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Мета. Мета роботи – створення інвентаризаційної файлової бази даних видатних польських діячів, похованих на Личаківському цвинтарі у м. Львові, та динамічних 3D-моделей пам’ятників поховань, більшість із яких є пам’ятками мистецтва. Методика. Запропонована в роботі методика створення інвентаризаційної бази даних польських поховань на Личаківському кладовищі у м. Львові передбачає такі етапи: розроблення html-макета бази даних; наповнення інвентаризаційної таблиці польських поховань даними; створення файлової бази даних польських поховань відповідно до розробленої структури; створення динамічних 3D-моделей пам’ятників видатних особистостей, які поховані на Личаківському цвинтарі. Всі елементи інвентаризаційної бази даних польських поховань виконано в html-форматі, а динамічні 3D-моделі в форматі MPEG під’єднані до html за допомогою гіперпосилань. Результати. В результаті проведених досліджень створено інвентаризаційну базу даних, що містить каталог польських поховань на території Личаківського кладовища у м. Львові (номер поховання, прізвище й ім’я похованого, роки життя). Кожне прізвище із інвентаризаційної бази даних пов’язане гіперпосиланням із файловою базою даних щодо кожної людини. Файлова база даних містить такі пункти: ПІП людини, роки життя, стан пам’ятника, координати могили, фото пам’ятника, стать, коротка інформація про похованого (за наявності), сектор поховання. Окрім цього, для видатних особистостей, похованих на Личаківському цвинтарі, створено динамічні 3D-моделі пам’ятників за допомогою мобільного додатка Polycam, що також під’єднані у вигляді відеофайлів до бази даних. Практична цінність. Отримані результати може використати керівництво Личаківського цвинтаря для підвищення туристичної привабливості об’єкта, а також польські громадські й урядові організації, які займаються обліком польських поховань та доглядом за ними.

Aim. The aim of the work is to create an inventory file database of prominent Polish figures buried in the Lychakiv Cemetery in Lviv and to create dynamic 3D-models of burial monuments, most of which are art monuments. Method. The method of creating an inventory database of Polish burials at Lychakiv Cemetery in Lviv proposed in the work includes the following stages: development of html-layout ofthe database; filling the inventory table of Polish burials with data; creation of a file database of Polish burials according to the developed structure; creation of dynamic 3D-models of monuments of outstanding personalities buried in Lychakiv Cemetery. All elements of the inventory database of Polish burials are made in html format, and dynamic 3D-models in MPEG format, connected to html via hyperlinks. Results. As a result of the research, an inventory database was created, which includes a catalog of Polish burials on the territory of Lychakiv Cemetery in Lviv (burial number, surname and name of the buried, years of life). Each last name in the inventory database islinked by a hyperlink to the file database for each person. The file database includes the following items: human name, age, condition of the monument, coordinates of the grave, photos of the monument, gender, brief information about the buried (if any), burial sector. In addition, dynamic 3D-models of monuments have been created for prominent personalities buried in Lychakiv Cemetery with the help of the Polycam mobile application, which is also connected as a video file to the database. Practical value. The results can be used by the management of the Lychakiv Cemetery to enhance the tourist attractiveness of the site, as well as by Polish public and governmental organizationsinvolved in the registration and care of Polish burials.
Creation of inventory database and 3D-models of monuments of excellent polish activists buried at Lychakiv cemetery in Lviv
Keywords: 3D-модель; Polycam; мобільний додаток; файлова база даних; інвентаризаційна база даних поховань; Личаківський цвинтар; польські поховання; 3D-model; Polycam; mobile application; file database; infenterization database of burials; Lychakiv cemetery; Polish burials; 528.04