Одержання ізовалеріанової кислоти методом екстрагування із рослинної сировини - Дячок, В. В.; Дячок, І. Л.; Іванків, О. Л.; Dyachok, V. V.; Diachok, I. L.; Ivankiv, O. L. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Наведено математичний опис процесу одержання ізовалеріанової кислоти методом екстрагування коренів та кореневищ валер’яни лікарської з урахуванням особливостей її хімічної будови та природи екстрагенту. Обґрунтовано традиційний перебіг екстракційного процесу, тобто пряму лінію рівноваги у випадку використання водно-спиртового розчину як екстрагенту та нетрадиційний випадок, із застосуванням як екстрагенту води знесоленої, що зображається опуклою лінією рівноваги. Причиною нетрадиційного перебігу є явище утворення асоціатів між дифільними молекулами ізовалеріанової кислоти та дипольними молекулами води. Для виділення ізовалеріанової кислоти із екстракту біологічно активних сполук досліджено можливість застосування йонного обміну. Підтверджено ідентичність ізовалеріанової кислоти, одержаної таким способом, методом газової хроматографії

The paper presents a mathematical description of the process of obtaining isovaleric acid by the method of extraction of roots and rhizomes of valerian, taking into account its chemical structure and the nature of the extractant. The traditional case of the extraction process, the straight line of equilibrium in the case of using an aqueous alcohol solution as an extractant and the unconventional case of using desalinated water as an extractant, which is represented by a convex equilibrium line, is substantiated. The cause of the unconventional case is the phenomenon of formation of associations between diphilic molecules of isovaleric acid and dipole molecules with water. The possibility of using ion exchange wasinvestigated to isolate isovaleric acid from the extract of biologically active compounds. The identity of isovaleric acid obtained in this way by the gas method was confirmed chromatography.
Obtaining isovaleric acid extraction from plant raw material
Keywords: ізовалеріанова кислота; екстракція; рівновага; клітинний та міжклітинний об’єм; йонний обмін; isovaleric acid; extraction; equilibrium; cellular and intercellular volume; ion exchange