Удосконалення збутової політики ТОВ "Абертайм" - Осередчук, Марко Ігорович; Oseredchuk, Marko Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Збутова маркетингова політика охоплює цілісну систему дій, спрямовану на організацію ефективного процесу доставки продукції або послуг від підприємства до кінцевого споживача [1]. Це не лише фізичне переміщення товару, а й комплекс заходів, які забезпечують створення попиту, формування лояльності, оптимізацію логістики та контроль якості взаємодії зі споживачем. У рамках цієї системи підприємство приймає рішення про вибір каналів збуту (прямі, непрямі, комбіновані), організацію логістичних процесів (транспортування, складування, упаковки), а також про структуру взаємодії з партнерами, дистриб'юторами та роздрібною мережею. Формування ефективної збутової політики потребує системного підходу, що поєднує стратегічне планування, аналіз споживчого ринку та використання інноваційних інструментів управління [2; 3]. Формування збутової маркетингової політики підприємства є поетапним процесом, який починається з аналізу ринку та поведінки споживачів. Об’єктом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є збутова політика ТОВ "Абертайм". Предмет дослідження – теоретичні та практичні аспекти збутової політики ТОВ "Абертайм". Мета роботи полягає в теоретичному та методичному обґрунтуванні, а також формуванні практичних рекомендацій щодо удосконалення збутової політики ТОВ "Абертайм". Результати дослідження. У першому розділі було з’ясовано сутність та значення збутової політики як одного з ключових інструментів маркетингової діяльності підприємства. Визначено основні принципи її формування, етапи розробки та чинники, що впливають на вибір каналів збуту. Акцентовано увагу на 5 важливості адаптації збутової політики до умов ринку, поведінки споживачів та особливостей товару. У другому розділі було здійснено аналіз ринку годинників в Україні, визначено його тенденції, конкурентне середовище та споживчі уподобання. Дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Абертайм» засвідчило стабільне зростання обсягів реалізації, проте виявлено певні недоліки у структурі збутових каналів, слабку роботу з утриманням клієнтів та недостатню диференціацію в підходах до різних сегментів споживачів. Аналіз чинної збутової політики підприємства показав потребу в її модернізації з урахуванням актуальних ринкових вимог. У третьому розділі були запропоновані напрями вдосконалення збутової політики ТОВ «Абертайм», зокрема: оптимізація каналів дистрибуції, посилення роботи з ключовими клієнтами, впровадження CRM-системи для автоматизації процесів продажу, розширення онлайн-продажів і програми лояльності. Реалізація запропонованих заходів дозволить підвищити ефективність збутової діяльності, збільшити частку ринку та забезпечити довгострокову конкурентоспроможність підприємства.

The sales marketing policy encompasses a comprehensive system of actions aimed at organizing an effective process of delivering products or services from the enterprise to the end consumer [1]. It involves not only the physical movement of goods but also a set of measures that ensure demand generation, customer loyalty formation, logistics optimization, and quality control of consumer interactions. Within this system, the enterprise makes decisions regarding the selection of distribution channels (direct, indirect, or hybrid), organization of logistics processes (transportation, warehousing, packaging), as well as the structure of cooperation with partners, distributors, and retail networks. The formation of an effective sales policy requires a systematic approach that combines strategic planning, consumer market analysis, and the use of innovative management tools [2; 3]. Developing a sales marketing policy is a step-by-step process that begins with market and consumer behavior analysis. The object of research in this bachelor’s qualification work is the sales policy of Abertaym Ltd. The subject of the study includes theoretical and practical aspects of the sales policy of Abertaym Ltd. The aim of the work is to provide theoretical and methodological justification and to develop practical recommendations for improving the sales policy of Abertaym Ltd. Research Results. In the first chapter, the essence and importance of the sales policy as one of the key tools of a company’s marketing activity were clarified. The main principles of its formation, stages of development, and factors influencing the choice of distribution channels were identified. Attention was focused on the need to adapt the sales policy to market conditions, consumer behavior, and product specifics. In the second chapter, the watch market in Ukraine was analyzed, revealing current trends, the competitive environment, and consumer preferences. The study 8 of the financial and business activity of Abertaym Ltd. demonstrated stable sales growth; however, certain shortcomings were identified, such as an inefficient structure of distribution channels, weak customer retention efforts, and insufficient differentiation in approaches to different consumer segments. The analysis of the current sales policy showed the need for its modernization in accordance with contemporary market demands. In the third chapter, directions for improving the sales policy of Abertaym Ltd. were proposed, including: optimization of distribution channels, strengthening work with key customers, implementation of a CRM system to automate sales processes, expansion of online sales, and the development of a loyalty program. The implementation of these measures will improve the efficiency of sales activities, increase market share, and ensure the company’s long-term competitiveness. Referenses 1. Volosov A.M. Mykhailova O.V. Vytraty zbutovoi diialnosti pidpryiemstva: katehorialni aspekty. Hral nauky. 2023. № 23. S. 36-43. URL: https://archive.journal-grail.science/index.php/2710-3056/article/view/1649/1669 (data zvernennia: 16.05.2024). 2. Hlazkova K. O. Problemy zbutovoi polityky suchasnykh ukrainskykh pidpryiemstv. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu tekhnolohii ta dyzainu. 2020. № 3. S. 102?107. 3. Deineha I. O., Yakubovska N. V. Perspektyvni otsinky vprovadzhennia marketynhovykh instrumentiv u zbutovu diialnist pidpryiemstv. Ukrainskyi zhurnal prykladnoi ekonomiky ta tekhniky. 2024. Tom 9. № 1. S.78–83. 26. 4. Demchenko V. P. Marketynh i zbut: suchasni pidkhody. K.: KNEU. 2021. 127 s. 5. Diachun O. Funktsii upravlinnia zbutom na pidpryiemstvi. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava. 2022. Vyp. 1 (26). S. 69-76. URL:http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2022/22dodznp.pdf (data zvernennia: 12.08.2024).
Improvement of the sales policy at Abertime Ltd
Keywords: 6.075.00.00