Професійні стандарти журналістики воєнного часу - Терехович, Анна Олександрівна; Terekhovych, Anna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота зосереджена на дослідженні професійних стандартів журналістики під час повномасштабної війни з Росією, яка почалась в лютому 2022 року. У роботі розглянуто теоритичні аспекти професійної журналістської діяльності, етичні та правові норми, а також специфіку роботи журналіста у зоні бойових дій. Окрему увагу було приділено професійним дилемам - взаємному зв?язку між свободою слова та інформаційною безпекою держави, а також випробуванням, які постають перед журналістами під час інформаційної війни, яка супроводжується маніпуляціями та пропагандою, воєнної цензури, а також небезпеки для життя. У другому розділі дипломної роботи було проаналізовано вплив війни на професійні стандарти журналіста та етичні норми – об?єктивність та неупередженість, достовірність та правдивість, баланс думок та фактів. Також наведено приклади саморегуляції українських засобів масової інформації та ініціатив: StopFake, ІМІ, МедіаЧек, а також досліджено досвід роботи військових журналістів в таких містах, як Буча, Ізюм, Маріуполь. У третьому розділі дипломної роботи було подано практичний аналіз журналістських матеріалів, виявлені типові порушення стандартів та помилок, а також було запропоновано рекомендації для підвищення професійності роботи журналістів під час повномасштабного вторгнення. Матеріал ґрунтується на законодавчих актах, етичних кодексах, наукових працях та аналітиці українських і міжнародних медійних організацій. Обсяг: 40 с.

The thesis focuses on the study of professional journalism standards during the full-scale war with Russia, which began in February 2022. The work examines the theoretical aspects of professional journalistic activity, ethical and legal norms, as well as the specifics of working in combat zones. Special attention is paid to professional dilemmas—such as the relationship between freedom of speech and the state’s information security—and the challenges journalists face during information warfare, including manipulation and propaganda, military censorship, and threats to life. The second chapter analyses the impact of war on journalistic standards and ethical norms—objectivity and impartiality, accuracy and truthfulness, balance of opinions and facts. The study also presents examples of self-regulation initiatives by Ukrainian media organizations, such as StopFake, the Institute of Mass Information (IMI), and MediaCheck, as well as the experience of war correspondents in cities like Bucha, Izium, and Mariupol. The third chapter provides a practical analysis of journalistic materials, identifies typical violations of standards and errors, and offers recommendations for improving the professionalism of journalists during the full-scale invasion. The material is based on legislation, ethical codes, scholarly research, and analytics from Ukrainian and international media organizations. Length: 40 pages
Professional standards of wartime journalism
Keywords: 6.061.00.00; журналістика; стандарти; етика; війна; цензура; достовірність; медіа; інформаційна безпека; саморегуляція; Україна; journalism; standards; ethics; war; censorship; accuracy; media; information security; self-regulation; Ukraine