Розважальна журналістика світових онлайн-медіа - Базуліна, Катерина Сергіївна; Bazulina, Kateryna Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Мета бакалаврської роботи – дослідити особливості розвитку розважальної журналістики, її тематичне наповнення, жанрові особливості, проблеми та виклики, а також довести її суспільну та культурну значущість. Реалізація мети передбачає розв’язання таких завдань: розглянути історію еволюції розважальної журналістики; визначити принципи та форми роботи сфери; сформулювати її місію, мету та роль; проаналізувати тематичний блок та жанрове різноманіття галузі; дослідити особливості функціонування розважального бізнесу; порівняти специфіку творчості кіножурналістики, відеоігрової та музичної журналістики; розглянути актуальні проблеми розважальної журналістики та способи їх подолання; визначити перспективи розвитку розважальної журналістики; з’ясувати значення досліджуваної сфери для розвитку соціальних інститутів та медіаіндустрії. Об'єктом дослідження є феномен розважальної журналістики, а також провідні розважальні онлайн-медіа Америки, Європи та Азії, що пов’язують свою діяльність із створенням, редагуванням та поширенням контенту розважального характеру, як-от «Variety», «The Hollywood Reporter», «Empire», «IGN», «TMZ» та інші. Предмет дослідження – специфіка функціонування й мети розважальної онлайн-журналістики та методів, що цю мету реалізують. Особлива дослідницька увага приділена впливу розважальних медіа на творення сучасної масової культури і акцентуванню суспільної уваги на актуальних суспільно-політичних та соціально-культурних проблемах. У бакалаврській роботі проаналізовано сучасні журналістські матеріали, спрямовані на професійне висвітлення тематики розважального бізнесу; розглянуто як принципи здорового функціонування розважальних медіа, так і 4 основні галузеві порушення норм журналістських стандартів й етики, а також визначено способи подолання цих проблем. Окрім цього, проаналізовано роль впливу розважальної журналістики на розвиток розважального бізнесу, медіаіндустрії й культуротворчих процесів.

The purpose of the bachelor's thesis is is to explore the peculiarities of the development of entertainment journalism, its thematic content, genre features, problems and challenges, as well as to prove its social and cultural significance. The realization of the goal involves solving the following tasks: to consider the history of the evolution of entertainment journalism; to define the principles and forms of work in the field; to formulate its mission, goal, and role; to analyze the thematic block and genre diversity of the field; to study the peculiarities of the functioning of the entertainment business; to compare the specifics of the creative work of film journalism, video game journalism, and music journalism; to consider current problems of entertainment journalism and ways of overcoming them; to determine the prospects for the development of entertainment journalism; to clarify the significance of the studied field for the development of social institutions and the media industry. The object of the study is the phenomenon of entertainment journalism, as well as leading entertainment online media of America, Europe, and Asia, which associate their activities with the creation, editing, and distribution of entertainment content, such as «Variety», «The Hollywood Reporter», «Empire», «IGN», «TMZ» et al. The subject of the study is the specifics of the functioning and goals of entertainment online journalism and the methods that implement this goal. Special research attention is paid to the influence of entertainment media on the creation of modern mass culture and the emphasis of public attention on current socio-political and socio-cultural problems. The bachelor's thesis analyzes modern journalistic materials aimed at professional coverage of the topic of the entertainment business; considers both the principles of healthy functioning of entertainment media and the main industry violations of journalistic standards and ethics, as well as defines ways to overcome these problems. In addition, the influence of entertainment journalism on the development of the entertainment business, the media industry, and cultural-creative processes is analyzed. 6
Entertainment journalism of global online media
Keywords: 6.061.00.00; розважальна журналістика; онлайн-журналістика; розважальні медіа; журналістська творчість; розважальний бізнес; масова культура; медіаіндустрія; entertainment journalism; online journalism; entertainment media; journalistic creativity; entertainment business; mass culture; media industry