Нелінійні коливання одновимірних пружних систем і пасивні їх поглиначі - Данилевич, Т. Є.; Сеник, А. П. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2006)
Досліджуються поперечні коливання валу із пасивним поглиначем його коливань. Отримано диференціальні рівняння руху системи вал – вантаж (поглинач коливань), на основі яких проаналізовано вплив характеристик останнього на АФХ валу. The transversal vibrations of billow are explored with the passive absorber of his vibrations. Differential equalizations of motion of the system are got billow – a load ( absorber of vibrations) on the basis of which is analysed influencing of descriptions of the last on АfC of billow.