Система підтримки прийняття рішень для аналізу і контролю мовлення в залежності від критеріїв заданих користувачем - Кобилко, Ірина Юріївна; Kobylko, Iryna Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
Система підтримки прийняття рішень для аналізу і контролю мови в залежності від критеріі?в заданих користувачем являє собою новітню розробку у сфері електронних технологіи?. Це новии? та покращении? спосіб гарантувати, що ви забудете про слова- паразити у своєму словниковому запасі. Ніяка лаи?ка, суржик чи русизми більше не будуть використовуватися у розмові. Поступова неи?тралізація слів-паразититів із словникового запасу користувача - ось місія розробки. Хоча пристріи? має аналоги, в основі яких теж лежить принцип негативного підкріплення, функціонал цих систем є абсолютно іншии?, відповідно приносить користувачу користь в інших галузях. На даному етапі продукування технологіи? у неи?рокогнітивістиці та психобіологіі? знаходиться на початковому етапі розвитку. Закордонні компаніі?, лідери в галузі технологіи?, алгоритми яких розробляються на основі психологічних досліджень, тільки недавно почали одне за одним презентувати своі? версіі? браслетів-електрошокерів, за основу роботи яких взято модель негативного підкріплення. Усі факти, наведені вище, свідчать, що наукові знання, здобуті під час розробки даного рішення, стануть базою для реалізаціі? нових інноваціи?них процесів. Дослідження отримало назву «Система підтримки прийняття рішень для аналізу і контролю мови в залежності від критеріі?в заданих користувачем», а слова, згадані вище, охрестили Х- словами. Яким саме словам треба присвоі?ти статус Х, кожен користувач вибирає для себе індивідуально, задаючи необхідні параметри перед початком роботи. Розроблена система може стати в нагоді в організаціях, де важлива культура мови. З наи?більш рекомендованих кагорт користувачів можна виділити продавців, водіі?в маршруток і державних службовців, бізнесменів. Але це не означає, що людям інших професіи? та зацікавлень не буде цікаво та корисно користуватися даним продуктом. Впровадження даного продукту має чітку цільову спрямованість. В умовах ринкових відносин кожне науково-технічне рішення повинно забезпечити зростання ефективності усього проекту - споживача даноі? інноваціі?. Актуальність системи аналізу, яка описується в даній праці, є особливо очевидною в теперішню епоху соціуму-«оратора», де уміння презентаціі? своєі? роботи, умінь та досягнень являється невід’ємним скілом кожного професіонала. Мовне питання чи то пак проблема має чотири основні аспекти: повсякденне (спілкування людей), офіційне та службове (функціонування держави, зокрема правової та освітньої систем), комерційний аспект (преса, книги та електронні ЗМІ, ринок та реклама), а також символічний (самоідентичність). Усі аспекти є однаково важливими та гармонійно доповнюють одне одного і безпосередньо впливають на встановлення розумних і справедливих рішень в інших аспектах. Суржик — це специфічний для України мовний феномен, який став можливим завдяки співіснуванню двох взаємозрозумілих мов на одній території. Це деградована форма мовного спілкування, яка не є діалектом (вони регулюються набором правил, які можна описати). Разом зі зміною поколінь та послабленням сформованої літературою мовної норми (як української, так і російської) з’явилося нове явище, яке поки що не помічається соціологами - слабкіше відчуття відмінності двох мов (особливо їх розмовних версій). Старше покоління було справді двомовним і усвідомлювало, що в певний момент використовує ту чи іншу мову, молодь все частіше змішує елементи двох мов, і навіть не усвідомлює, що спілкується суржиком. Така ж проблема виникає з англіцизмами. Англійська мова захопила світ, її вплив на широкий спектр галузей тяжко переоцінити. В теперішній час, знання англійської мови стало необхідним пунктом в списку навичок для повноцінного функціонування не тільки в світовому, але й в державному соціумі. Це провокує все частіше вживання в повсякденній мові англіцизмів, що в свою чергу провокує зниження якості мовлення. Згідно з даними наукових досліджень пристріи? здобуде більшу популярність серед чоловіків, ніж серед жінок (56% і 44% відповідно). Що стосується вікового критерію, наи?частіше браслетом користуватимуться особи від 28 до 36 років. Система підтримки прийняття рішень для аналізу і контролю мови в залежності від критеріі?в заданих користувачем це кросплатформнии?, високотехнологічнии? скіл з модульною структурою і можливістю підтримки більшості сьогочасних смартфонів. Перед системою підтримки прийняття рішень поставлені не тільки функціональні и? освітні, а и? економічні, фінансові та соціальні цілі. Архіважливо забезпечити наступну кореляцію подразників: безумовнии? повинен залишатися сильним біологічно, в той час як умовнии? — залишати за собою помірну оптимальну силу. Саме з цією метою в системі у ролі використовується електрошокер з невеликою силою струму. Вирахування оптимального співвідношення сили негативного підкріплення і и?ого ефекту на користувача заи?має одну з основних сходинок в списку задач, поставлених перед проектом.

The decision support system for analysis and control of language depending on the criteria set by the user is the latest development in the field of electronic technology. This is a new and improved way to ensure that you forget about parasitic words in your vocabulary. No swearing, surzhik or russism will be used in the conversation. Gradual neutralization of parasitic words from the user's vocabulary is the development mission. Although the device has analogues, which are also based on the principle of negative reinforcement, the functionality of these systems is completely different, respectively, the user benefits in other areas. At this stage, the production of technologies in neurocognitology and psychobiology is at an early stage of development. Foreign companies, leaders in the field of technology, whose algorithms are developed on the basis of psychological research, have only recently begun to present one after another their versions of stun bracelets, which are based on the model of negative reinforcement. All the above facts indicate that the scientific knowledge gained during the development of this solution will be the basis for the implementation of new innovation processes. The study was called "Decision Support System for Language Analysis and Control Based on User Criteria", and the words mentioned above were named X-words. Each user chooses which words to assign the status X, individually, setting the necessary parameters before starting work. The developed system can be useful in organizations where language culture is important. From the most recommended cohorts of users can be identified sellers, minibus drivers and government officials, businessmen. But this does not mean that people of other professions and interests will not be interested and useful to use this product. The introduction of this product has a clear target. In the conditions of market relations each scientific and technical decision should provide growth of efficiency of all project - the consumer of the given innovation. The relevance of the system of analysis, which is described in this paper, is especially evident in the current era of society - "speaker", where the ability to present their work, skills and achievements is an integral part of every professional. The language issue or the problem has four main aspects: everyday (people's communication), official and official (functioning of the state, including legal and educational systems), commercial aspect (press, books and electronic media, market and advertising), and symbolic. self-identity). All aspects are equally important and harmoniously complement each other and directly affect the establishment of reasonable and fair decisions in other aspects. Surzhik is a language phenomenon specific to Ukraine, which became possible due to the coexistence of two mutually understandable languages in one territory. This is a degraded form of language communication that is not a dialect (they are governed by a set of rules that can be described). Along with the change of generations and the weakening of the language norm (both Ukrainian and Russian) formed by literature, a new phenomenon appeared, which is still not noticed by sociologists - a weaker sense of difference between the two languages (especially their colloquial versions). The older generation was really bilingual and realized that at some point they use one or another language, young people are increasingly mixing elements of two languages, and do not even realize that they communicate in Surzhik. The same problem arises with Anglicisms. English has taken over the world, and its impact on a wide range of industries is hard to overestimate. Nowadays, knowledge of English has become a necessary item in the list of skills for full functioning not only in the world but also in the state society. This provokes an increasing use of English in everyday language, which in turn provokes a decrease in the quality of speech. According to research, the device will gain more popularity among men than among women (56% and 44% respectively). As for the age criterion, the bracelet will most often be used by people aged 28 to 36. The decision support system for language analysis and control, depending on the criteria set by the user, is a cross-platform, high-tech skill with a modular structure and the ability to support most modern smartphones. The decision support system has not only functional and educational, but also economic, financial and social goals. It is important to ensure the following correlation of stimuli: unconditional should remain strong biologically, while conditional - to retain a moderate optimal strength. For this purpose, the system uses a stun gun with a small current. Subtracting the optimal ratio of the strength of the negative reinforcement and its effect on the user is one of the main steps in the list of tasks facing the project. Key words: X-words, system, language culture, criteria.
Decision support system for speech analysis and control depending on user-defined criteria
Keywords: 8.124.00.01; Х-слова; система; культура мови; критеріі?