Організація змішаного навчання в університетській освіті США - Боднар, Тетяна Олександрівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2023)
Актуальність теми дослідження. Процеси інформатизації та цифровізації різних сфер діяльності задають нові темпи суспільної еволюції, а відтак зумовлюють появу нових знань, вмінь та рішень. Стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій (далі - ІКТ) та їх ефективна реалізація в системі вищої освіти сприяє створенню нових (реорганізації) моделей навчання, зокрема дистанційного (distance learning), електронного (e learning), мобільного навчання (m-learning), змішаного (blended learning), гібридного (hybrid learning) та ін. В умовах глобалізаційних викликів (світова пандемія COVID-19) використання змішаної форми навчання забезпечило нові формати та можливості для закладів вищої освіти (далі – ЗВО) реалізовувати освітні стратегії та удосконалювати технологічні інструменти організації навчального процесу. Змішане навчання створює оптимальні умови збалансованого поєднання традиційних та інноваційних форм, методів і технологій організації формальної, неформальної, інформальної освіти,самоосвіти, педагогічних практик поєднання офлайн та онлайн-навчання, побудови індивідуальної освітньої траєкторії із збереженням механізму контролю за часом, темпом, місцем, маршрутом навчання тощо. Використання сучасних мережевих сервісів, хмарних сховищ, цифрових наративів в організації змішаного навчання передбачає створення нових методик та розроблення відповідного навчально-методичного забезпечення, які дають змогу швидко адаптуватися до умов навчання, підвищити мотивацію до навчання, сформувати професійні компетентності майбутніх фахівців. Пошук шляхів удосконалення організації освітнього процесу в умовах змішаного навчання зумовлює вивчення світових практик, зокрема досвіду США. Research topicality. The processes of informatization and digitalization of various spheres of activity set new paces of social evolution, and therefore lead to the emergence of new knowledge, skills and solutions. The rapid development of information and communication technologies (ICT) and their effective implementation in the higher education system contributes to the creation of new (reorganization) models of learning, in particular distance learning, electronic (e learning), mobile learning (m-learning), mixed (blended learning), hybrid, etc. In the conditions of globalization challenges (the global pandemic of COVID-19), the use of a mixed form of education provided new formats and opportunities for higher education institutions to implement educational strategies and improve technological tools for organizing the educational process. Blended learning creates optimal conditions for a balanced combination of traditional and innovative forms, methods and technologies of organizing formal, informal, informal education and self-education, pedagogical practices of combining offline and online learning, building an individual educational trajectory while preserving the mechanism of control over time, pace, place, and learning route etc. The use of modern network services, cloud storage, and digital narratives in theorganization of blended learning involves the creation of new methods and the development of appropriate educational and methodological support, which make it possible to quickly adapt to learning conditions, increase motivation for learning, and form the professional competencies of future specialists. The search for ways to improve the organization of blended learning requires the study of world practice, in particular the US experience.
The organization of blended learning in the US university education
Keywords: дистанційне навчання, змішане навчання, гібридна педагогіка, цифрова освіта, інформаційно-комунікаційні технології, заклад вищої освіти, університетська освіта, США, distance learning, blended learning, hybrid pedagogy, digital education, information and communication technologies, higher education institution, university education, USA.; 378.4(73)(043.5)