Інформаційна система для розвитку територіальної громади на прикладі с.Старе Село - Кулявець, Андрій Михайлович; Kuliavets, Andrii Mykhailovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Розвиток сільських територій є важливою складовою економічного та соціального розвитку будь-якої країни. Одним із ключових інструментів у забезпеченні ефективного розвитку сільських територій є використання інформаційних технологій. У цьому контексті, важливо дослідити можливості використання інформаційних технологій у розвитку села та оцінити їх вплив на сталість та конкурентоспроможність сільського господарства [1]. Інформаційні технології можуть відігравати ключову роль у розвитку територіальних громад, забезпечуючи доступ до цифрової інфраструктури, що дозволяє покращити якість комунікації між громадянами, бізнесом та органами влади. У даній магістерській кваліфікаційній роботі описано процес розробки інформаційної системи розвитку територіальної громади та наведено позитивні ефекти від впровадження системи. Одним з основних напрямків розвитку це відкритість та вільний доступ до інформації громади. Створення інформаційної системи, де кожен мешканець села буде мати доступ до інформації про своє село, зібраної в одному конкретному застосунку, може стати одним зі способів підвищення рівня розвитку с. Старе Село та загалом територіальної громади. Це може допомогти забезпечити доступ до цифрової інфраструктури, підвищити рівень інформованості жителів про різноманітні події та ініціативи, що відбуваються на території громади, залучити увагу до туристичного потенціалу села, тощо. Відкриті дані можуть сприяти зміцненню спільноти та забезпечити підтримку громадських ініціатив, проектів та програм, забезпечуючи звітування про витрати, розвиток інфраструктури та результативність заходів. Інтернет та мережі зв'язку можуть також допомогти у забезпеченні доступу до онлайн-освіти та інформації, що дозволяє громадам збільшувати свою кваліфікацію та здійснювати саморозвиток. Це може бути здійснено через можливість розміщення інформації про проекти та ініціативи на веб-сайті та залучення громадської уваги до них [2]. Крім того, інформаційні технології можуть допомогти в забезпеченні доступу до офіційних документів та інформації про рішення органів влади. Це забезпечує прозорість та відкритість у діяльності органів влади, що зменшує ризик корупції та підвищує рівень довіри до держави [3]. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є аналіз впливу інформаційних технологій на розвиток сіл територіальних громад та розробка інформаційної системи, яка б дозволила проводити ознайомлення мешканців села з актуальними новинами та встановлювати зв’язок громади та влади села, а також розвивати туристичну сферу Старого Села шляхом популяризації визначних пам’яток та надання інформації гостям села про актуальні події та заходи. Об’єкт дослідження. Процес інформування мешканців та гостів села про актуальні новини та події. Процес комунікації сільської влади та громадян. Предмет дослідження. Реалізація єдиного та актуального джерела інформації для мешканців Старого Села. За структурою магістерська кваліфікаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, поділених на підрозділи, висновків до кожного з розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел та додатків. У першому розділі проведено аналіз літературних джерел за тематикою роботи. Досліджено вплив, який здійснюють інформаційні технології на розвиток територіальних громад та покращення якості життя громадян. Проведено дослідження відомих систем аналогів українських територіальних громад: Андрушківська громада Житомирської області, Смідинська громада Волинської області та Бабинська громада Рівненської області. На основі даного дослідження здійснено порівняльний аналіз цих систем та виділено їх сильні та слабкі сторони. В другому розділі проведено системний аналіз об’єкта дослідження. Сформовано генеральну мету та спроектовано дерево цілей. За допомогою методу аналізу ієрархій проведено оцінку альтернатив за встановленими критеріями та обрано ту альтернативу, яка найефективніше дозволить досягнути основної цілі. Для розроблюваної системи побудовано наступні діаграми в нотації UML: діаграма варіантів використання, діаграма класів, діаграма послідовності, діаграма станів та діаграма діяльності. Також було сформовано множину вимог до системи для конкретизації методів, засобів та етапів розробки. У третьому розділі проведено вибір методології за якою здійснюватиметься розробка інформаційної системи та наведено її основні принципи та правила. Здійснено вибір засобів, які необхідні для створення інформаційної системи для розвитку територіальної громади на прикладі с. Старе Село. У четвертому розділі магістерської кваліфікаційної роботи описано практичну реалізацію завдання. Відповідно о стандарту ГОСТ 19.402-78 «Опис програми» здійснено описання функціонального призначення, логічної структури інформаційної системи, її бази даних та визначено вимоги до апаратної складової системи.

Rural development is an important component of the economic and social development of any country. One of the key tools for ensuring effective rural development is the use of information technology. In this context, it is important to explore the possibilities of using information technologies in rural development and assess their impact on the sustainability and competitiveness of agriculture [1]. Information technologies can play a key role in the development of territorial communities by providing access to digital infrastructure, which allows for better communication between citizens, businesses and authorities. This research describes the process of developing an information system for the development of a territorial community and presents the positive effects of the system's implementation. One of the main areas of development is openness and free access to community information. The creation of an information system where every resident of the village will have access to information about their village, collected in one specific application, can be one of the ways to increase the level of development of Stare Selo village and the territorial community as a whole. This can help provide access to digital infrastructure, raise awareness of residents about various events and initiatives taking place in the community, draw attention to the village's tourism potential, etc. Open data can help strengthen the community and provide support for civic initiatives, projects and programmes by providing accountability for spending, infrastructure development and the effectiveness of activities. The Internet and communication networks can also help to provide access to online education and information, enabling communities to improve their skills and self-development. This can be done through the ability to post information about projects and initiatives on a website and to draw public attention to them [2]. In addition, information technology can help to provide access to official documents and information on government decisions. This ensures transparency and openness in the activities of the authorities, which reduces the risk of corruption and increases the level of trust in the state [3]. The purpose of the master's thesis is to analyse the impact of information technology on the development of villages of territorial communities and to develop an information system that would allow the villagers to be informed of current news and establish communication between the community and the village authorities, as well as to develop the tourism sector of the Stare Selo village by promoting attractions and providing information to the village guests about current events and activities. Object of study. The process of informing villagers and visitors about current news and events. The process of communication between village authorities and citizens. Subject of the study. Implementation of a single and up-to-date source of information for the residents of the Stare Selo village. The structure of the master's thesis consists of an introduction, four chapters divided into subsections, conclusions to each chapter, general conclusions, a list of references and appendices. The first section analyses the literature on the topic of the paper. The impact of information technology on the development of territorial communities and improvement of the quality of life of citizens is studied. A study of known systems of analogues of Ukrainian territorial communities was conducted: Andrushkiv community of Zhytomyr region, Smidyn community of Volyn region and Babyn community of Rivne region. On the basis of this study, a comparative analysis of these systems is carried out and their strengths and weaknesses are highlighted. In the second section, a systematic analysis of the research object is carried out. The general goal is formed and the goal tree is designed. Using the method of hierarchy analysis, the alternatives were evaluated according to the established criteria and the alternative that would most effectively achieve the main goal was selected. The following diagrams in UML notation were created for the system under development: use case diagram, class diagram, sequence diagram, statechart diagram, and activity diagram. A set of system requirements was also formed to specify the methods, tools and stages of development. In the third section, the methodology used to develop the information system is selected and its basic principles and rules are presented. The choice of tools required to create an information system for the development of a territorial community on the example of Stare Selo village is made. The fourth chapter of the master's thesis describes the practical implementation of the task. In accordance with the standard ГОСТ 19.402-78 «Опис програми», the functional purpose, logical structure of the information system, its database are described and the requirements for the hardware component of the system are determined.
Information system for territorial community development on the example of vlg.Stare Selo
Keywords: 3.126.00.00; – інформаційна система; територіальна громада; розвиток; місцева влада; комунікація; ефективність; місцеві жителі; підприємства; впровадження; - information system; territorial community; development; local authorities; communication; efficiency; local residents; enterprises; implementation. List of used literature sources. 1. Інформаційні технології та їх вплив на розвиток територіальних громад // Електронний науковий журнал "Публічне управління та адміністрування". - 2018. - №2(14). - С. 35-42. 2. Організація електронного урядування та електронної демократії в Україні // Науковий вісник Національного університету водного господарства та природокористування. - 2017. – №1(69). - С. 47-53. 3. Розвиток громадської участі в процесах управління на місцевому рівні в контексті європейських стандартів // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 2018. - №82. - С. 23-34. 4. Технології електронного урядування для підвищення якості життя громадян // Економічний простір. - 2017. - №130. - С. 81-87. 5. Сучасні інформаційні технології та розвиток громад // Збірник матеріалів Всеукраїнської конференції “Інформаційні технології та розвиток місцевого самоврядування” 15-17 грудня 2008 року; Чернівці; Україна. – Чернівці: Золоті литаври; 2008. – C. 8-9