Проєкт просторів для віродуховної діяльності на прикладі культурного центру ім. А. Шептицького у с. Зимна Вода, Львівської обл. - Кахнич, Назарій Михайлович; Kakhnych, Nazarii Mykhailovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Під час війни України з рф, коли було зруйновано багато будівель, природного і рукотворного середовища, стало зрозумілим, що українська церква стала одним з важливих проявів не тільки віро-духовного, а і патріотичного розвитку суспільства і як організація, і як будівля. Сьогодні, під час війни, ми всі стали свідками боротьби за свободу, відродження віри, пам’яті, духу, культури, національної ідеології. І неможливо без діяльності церкви не тільки як релігійної інституції, а й як сучасного громадського архітектурно-просторового і функціонально-дійового об’єкту. Важливим вектором діяльності церкви повинні стати її будівлі і комплекси з розширеною функціональною палітрою духовної і гуманітарної діяльності. Зруйновано багато і храмів, і об’єктів для культурної діяльності. Одним з векторів відродження їх мереж можуть стати комплекси на межі функцій перших і других. Об’єктом дослідження є архітектура об’єктів ансамблів комплексів громадської і віродуховної діяльності в українських церквах в Україні і Світі. Предмет дослідження – пошуки ідей, апробація творення архітектури для віродуховної і громадської діяльності в українських церквах. Мета дослідження – впровадити в проєкт архітектури культурного центру ім.Митрополита Андрея Шептицького з просторами для віродуховної і громадської діяльності в с.Зимна Вода, актуальні вектори архітектури подібних об’єктів на об’єктах українських і закордонних архітекторів. Проєкт центру ім. А.Шептицького розроблений на території, яка розташовується поміж вулиць В.Великого і Крип’якевича в с.Зимна Вода. Просторову композицію формують, окрім церкви, поліфункціональні будівлі для видовищ і культурних заходів для просвітницької діяльності, каплиця, відкрите спортивне ядро, рекреаційні простори і ландшафтні утвореня. Центр виконує синкретичні функції, в якому має місце віро-духовна діяльність, а також функції театрально-видовищного і святкового характеру, виставково-презентаційні, культурно-просвітницькі, адміністративно-організаційні і логістичні. Центр розглядається як головний комплекс духовної і громадської діяльності с.Зимна Вода.

During the war of Ukraine with the Russian Federation, when many buildings, natural and man-made environments were destroyed, it became clear that the Ukrainian church became one of the important manifestations of not only religious and spiritual, but also patriotic development of society both as an organization and as a building. Today, during the war, we all witnessed the struggle for freedom, the revival of faith, memory, spirit, culture, national ideology. And it is impossible without the activity of the church not only as a religious institution, but also as a modern public architectural-spatial and functional-effective object. An important vector of the church’s activity should be its buildings and complexes with an expanded functional palette of spiritual and humanitarian activities. Many temples and cultural facilities have been destroyed. One of the vectors of the revival of their networks can be complexes on the border of the functions of the first and second. The object of the study is the architecture of objects of ensembles of complexes of public and religious and spiritual activities in Ukrainian churches in Ukraine and the World. The subject of the study is the search for ideas, the testing of the creation of architecture for religious and public activities in Ukrainian churches. The purpose of the study is to introduce into the architectural project of the Metropolitan Andrey Sheptytsky Cultural Center with spaces for religious and public activities in the village of Zymna Voda, current vectors of architecture of similar objects at the facilities of Ukrainian and foreign architects. The project of the center A. Sheptytskyi was developed on the territory located between V. Velykogo and Krypyakevycha streets in the village of Zymna Voda. The spatial composition is formed, in addition to the church, by multifunctional buildings for entertainment and cultural events for educational activities, a chapel, an open sports core, recreational spaces and landscape formations. The center performs syncretic functions, in which religious and spiritual activities take place, as well as functions of a theatrical, entertainment and festive nature, exhibition and presentation, cultural and educational, administrative and organizational and logistical nature. The centre is considered as the main complex of spiritual and public activities of the village of Zymna Voda.
Project of Spaces for Faith-Based Activities on the Example of the Sheptytsky Cultural Centre in Zymna Voda Village, Lviv Region
Keywords: 6.191.00.00; – віро-духовні; видовищні; культурні; адміністративні; виставкові приміщення; простори; будівлі; споруди; ансамблі; комплекси; – religious and spiritual; entertainment; cultural; administrative; exhibition premises; spaces; buildings; structures; ensembles; complexes