Математичні моделі періодично-неоднорідного діелектричного циліндра та їх аналіз - Гоблик, В. В.; Павлиш, В. А. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009)
Наведено результати розроблення математичних моделей випромінювальних та хвилеводних структур на базі періодично-неоднорідного діелектричного циліндра. Моделі побудовані на основі строгих розв’язків відповідних електродинамічних задач збудження періодично-неоднорідних структур, отримані у вигляді гіллястих ланцюгових дробів. Результати аналізу дробів, що описують характеристики випромінювання та поширення поля такими структурами, вказують на значні потенційні можливості періодично-неоднорідних структур для задач освоєння терагерцового діапазону частот та створення новітніх інфокомунікаційних систем. This article represents the results of elaboration of mathematical models of radiating and wavy structures on the basis of the periodically heterogeneous dielectric cylinder. Models are constructed on the basis of strict solutions of corresponding electrodynamic problems of excitation of the periodically heterogeneous structures are deduced in shape of the branched continual fractions. The results of the analysis of fractions, which describe characteristics of radiation and field distributions by such structures, point at considerable potential possibilities of periodically heterogeneous structures for tasks of mastering of the tera hertz range of frequencies and creation of the newest info-communicational systems.
Keywords: математичних моделей; електродинамічні задачі; mathematical models; electrodynamic problems