Проєкт комплексу соціальних житлових будинків на вул. Леннона-Щурата у м. Львові - Лесь, Наталія Андріївна; Les, Nataliia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломний проєкт передбачає створення сучасного житлового середовища з урахуванням складного рельєфу ділянки, потреб соціального житла та комфортного простору для мешканців різних категорій. Запропонована концепція орієнтована на створення комфортного, зручного та функціонального міського простору, в якому гармонійно поєднані естетичні рішення, доступність, чітке зонування та елементи благоустрою. У якості об’єкта дослідження розглянуто житлові споруди соціального призначення, зокрема ті, що передбачені для довготермінового проживання осіб із обмеженим доступом до ринку нерухомості через фінансові труднощі. Головна мета проєкту — розробити актуальне й архітектурно обґрунтоване рішення соціального житлового комплексу на реальній території у Львові, з урахуванням принципів сталого розвитку, доступності та функціональної доцільності. Об’єктом проєктування виступає група житлових будівель квартирного типу заввишки від двох до шести поверхів, що розміщуються на рельєфній ділянці. Предмет дослідження — архітектурно-просторова концепція забудови, зосереджена на пошуку цілісного художнього образу та оптимальної планувальної організації комплексу. Завданням бакалаврської роботи є створення типології соціального житла, що відповідає сучасним нормам, забезпечує належну якість життєвого простору та здатне адаптуватися до різноманітних потреб мешканців.

The bachelor’s project focuses on the development of a contemporary residential environment that considers the challenging topography of the site, the requirements of social housing, and the need to create a comfortable living space for people of diverse social categories. The proposed concept aims to form a functional, inclusive, and aesthetically coherent urban space, combining architectural expression with thoughtful zoning, accessibility, and landscaping elements. The subject of the study is residential buildings of social purpose, particularly designed for long-term residence by individuals with limited access to the housing market due to financial constraints. The primary objective of this project is to develop a relevant and well-reasoned architectural solution for a social housing complex on a real site in Lviv, with consideration for sustainable development principles, accessibility, and rational spatial planning. The object of design is a group of apartment buildings ranging from two to six stories, adapted to a sloped terrain. The subject of the project involves the development of a spatial and architectural concept, focusing on the creation of a coherent visual identity and the optimal organization of residential space. The goal of this bachelor’s thesis is to propose a socially-oriented housing model that complies with current standards, ensures a high quality of the living environment, and remains adaptable to the varied needs of its future residents.
Project of a complex of social residential buildings on Dzh. Lennona-Shchurata Street in Lviv
Keywords: 6.191.00.00; соціальне житло; багатоквартирна забудова; архітектурне середовище; інклюзивність; урбаністика; social housing; multi-apartment development; architectural environment; inclusivity; urban planning