Інформаційна система підтримки процесу електронного волевиявлення на платформі Salesforce - Волошанівський, Віталій Романович; Voloshanivskyi, Vitalii Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Електронне голосування - це сучасний спосіб вираження своєї волі на виборах з допомогою комп’ютерних технологій. Багато людей не мають можливості прийти на виборчу дільницю через різні обставини, тому електронне голосування може збільшити рівень участі громадян у демократичному процесі. Згідно з дослідженням International IDEA, близько 19% країн (34 з 178) використовують електронне голосування на національному або регіональному рівні [1]. Однак воно також має ряд проблем із безпекою та довірою. Саме тому необхідно створити надійну і прозору систему електронного голосування. Найкращим варіантом вирішення цієї проблеми є застосування блокчейн-технології для забезпечення конфіденційності та аудиту голосів. Багато дослідників та розробників пропонують свої моделі та алгоритми для реалізації такої системи [2]. Програма з допомогою криптографічних методів може захистити голоси виборців від зміни або псування, та надати можливість перевірити результати голосування. Працівники виборчих комісій, в свою чергу, будуть мати зручне програмне забезпечення для проведення та контролю за голосуванням, з можливістю додавання в базу даних, редагування та оновлення інформації. Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розробка інформаційної системи для підтримки процесу електронного волевиявлення на платформі Salesforce. Поставленими завданнями для виконання даної роботи є: • проведення аналізу предметної області: опис проблем та пошук алгоритмів їх вирішення; • аналіз наявних систем з акцентуванням уваги на перевагах та недоліках; • проведення системного аналізу предметної області; • вибір засобів та технологій розроблення; • конструювання системи та верифікація результатів роботи. Об’єкт дослідження – процес проведення захищеного електронного голосування. Предмет дослідження – методи та засоби проведення захищеного електронного голосування на платформі Salesforce. Результатом даної роботи є розроблена Salesforce-організація для електронного голосування, що дозволяє проводити голосування в режимі онлайн. Організація включає в себе інтерфейс для реєстрації та авторизації користувачів, можливість додавання, редагування та видалення питань для голосування, а також містить ролі для контролю та адміністування кампанією. Вся інформація про голосування та користувачів зберігається на віддаленому сервері та підтримується сервісами Salesforce. Розроблена система функціонує у вигляді завершеної аплікації з можливим внесенням додаткового функціоналу.

Electronic voting is a modern way of expressing one's will in elections using computer technology. Many people are unable to come to the polling station due to various circumstances, so e-voting can increase the level of citizens' participation in the democratic process. According to a study by International IDEA, about 19% of countries (34 out of 178) use e-voting at the national or regional level [1]. However, it also has several security and trust issues. That is why creating a reliable and transparent e-voting system is necessary. The best way to solve this problem is to use blockchain technology to ensure confidentiality and audit of votes. Researchers and developers offer models and algorithms to implement such a system [2]. A program using cryptographic methods can protect voters' votes from alteration or spoilage and provide an opportunity to verify the results of the vote. Employees of election commissions, in turn, will have convenient software for conducting and monitoring voting, with the ability to add to the database, edit and update information. The purpose and objectives of the study. The study aims to develop an information system to support the electronic voting process on the Salesforce platform. The tasks set for this work are as follows: • analyzing the subject area: describing the problems and finding algorithms for their solution; • analysis of existing systems with a focus on advantages and disadvantages; • conducting a systematic analysis of the subject area; • selection of development tools and technologies; • system design and verification of the results. The object of research is the process of conducting secure electronic voting. The subject of the study is the methods and means of developing an information system on the Salesforce platform for electronic voting. The result of this work is a Salesforce organization for electronic voting, which allows for online voting. The organization includes an interface for registering and authorizing users, the ability to add, edit, and delete voting questions, and contains roles for controlling and administering the campaign. All information about voting and users is stored on a remote server and supported by Salesforce services. The developed system operates as a complete application with the possibility of adding additional functionality.
Information system for supporting the process of electronic declaration of intent on the Salesforce platform
Keywords: 6.126.00.01; – Salesforce; e-voting; електронне голосування; кампанія; безпека; - Salesforce; e-voting; electronic voting; campaign; security