Поняття юридичної відповідальності за порушення законодавства про охорону праці - Бек, У. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Досліджуються особливості правового регулювання юридичної відповідальності за порушення законодавства з охорони праці, що є одним з основних інститутів трудового законодавства. Досліджуються концептуальні підходи щодо розуміння і трактування терміна “юридична відповідальність” у різних його проявах. Наголошується, що воно може розглядатися як в соціальному, так і в юридичному аспектах. Особливу увагу звернуто на дослідження юридичної відповідальності у сфері забезпечення безпечних умов праці, як правової категорії. Зроблено висновок, що її необхідно розглядати як обов’язок правопорушника перенести передбачені законом невигідні, негативні наслідки своєї дії чи бездіяльності. Исследуются особенности правового регулирования юридической ответственности за нарушение законодательства по охране труда, которое является одним из основных институтов трудового законодательства. Исследуются концептуальные подходы к пониманию и трактовке термина “юридическая ответственность” в различных его проявлениях. Отмечается, что оно может рассматриваться как в социальном, так и в юридическом аспектах. Особое внимание посвящено анализу юридической ответственности в сфере обеспечения безопасных условий труда, как правовой категории. Сделан вывод, что её необходимо рассматривать, как обязанность правонарушителя перенести предусмотренные законом невыгодные, негативные последствия своего действия или бездействия. The article deals with the peculiarities of legal regulation of legal liability for violation of legislation on health, which is one of the main institutions of labor legislation. We study in particular conceptual approaches to understanding and interpretation of the term “legal liability” in its various manifestations. It is noted that it can be seen as a social as well as legal aspects. Particular attention is devoted to the research of legal responsibility in ensuring safe working conditions, as a legal category. It was concluded that it must be regarded as a duty required by law to transfer the offender unfavorable negative consequences of their actions or omissions.
Понятие юридической ответственности за нарушение законодательства об охране труда
The notion of legal liability for breach labor legislation
Keywords: юридична відповідальність; охорона праці; право на належні; безпечні та здорові умови праці; трудоправова відповідальність; трудове правопорушення; юридическая ответственность; охрана труда; право на надлежащие; безопасные и здоровые условия труда; трудоправовая ответственность; трудовое правонарушение; legal liability; labor; the right to proper; safe and healthy working conditions; trudopravova responsibility; labor violations