Визначення частотних характеристик пружного елемента динамічного гасника коливань - Дівеєв, Б. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Розглядається застосування нового методу аналізу напруженого стану для уточненого визначення впливу характеристик шаруватих балок з масами на їх динамічні властивості. Наведена теоретична модель об’єднує деформації шарів з урахуванням трансверсальної зсувної деформації, нормальної деформації і напружень. Розглянуті числові приклади: залежність частотного спектра та демпфування від анізотропії механічних властивостей шарів балки. Отримані результати використані для оптимального проектування динамічних гасників коливань. The paper deals with the application of a new method of stress state analysis for the specified influence of the layered beams with masses on their dynamic characteristics. The proposed theoretical model takes into account layer deformation considering a transversal displased deformation, general deformation and strain. Numerical examples are under discussion: the frequency spectrum and damping dependence from the anisotropy of mechanical properties of layer beams. The results are used for optimal design of dynamic quencher fluctuations.
Keywords: шарувата балка; демпфування; динамічний гасник коливань; анізотропія механічних властивостей; частотний спектр; layered beam; oscillations; damping; dynamic quencher fluctuations; anisotropy of mechanical properties; frequency spectrum