Футбольні блоги на YouTube та їх контент - Баскевич, Сергій Васильович; Baskevych, Serhii Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є: футбольні блогери та їх канали в соціальній мережі YouTube. Предметом дослідження є: контент футбольних блогерів на YouTube-каналах. Метою роботи є: детальний аналіз контенту футбольних блогів на платформі YouTube. Завданням роботи є: визначити поняття «футбольний блогер» та його особливості, визначити класифікацію футбольних блогерів та аудиторію серед різних груп, включаючи прихильників футболу, інтернет-користувачів тощо, дослідити та описати основні функції футбольних блогів як медійних інфлюенсерів у сучасному медійному середовищі, провести огляд та аналіз контенту, який створюють футбольні блогери на своїх YouTube-каналах, розглянути YouTube як ідеальну платформу для футбольних блогерів, визначити особливості побудови взаємодії з аудиторією футбольних блогерів, провести опитування аудиторії футбольних блогів на YouTube, провести огляд контенту іноземних футбольних блогів: тенденції та особливості. Результат дослідження: футбольні блоги на YouTube є важливим елементом сучасного футбольного медіапростору, що поєднує журналістику, розваги та комунікацію, відповідаючи на потреби сучасної аудиторії та впливаючи на сприйняття футболу, формуючи нові підходи до аналізу гри, взаємодії з уболівальниками та популяризації футбольної культури. Вони створюють унікальний формат подачі інформації, який базується на суб'єктивному досвіді, емоціях та залученні спільноти, тим самим змінюючи традиційну модель спортивної журналістики та відкриваючи нові можливості для молодих авторів, експертів і шанувальників футболу. 5

Object of the research: football bloggers and their channels on the social media platform YouTube. Subject of the research: the content of football bloggers on their YouTube channels. The aim of the study is to conduct a detailed analysis of the content of football blogs on the YouTube platform. Tasks of the paper: defining the concept of a football blogger and its characteristics; identifying classifications of football bloggers and their audiences across various groups, including football fans and internet users; exploring and describing the main functions of football blogs as media influencers in today’s media environment; reviewing and analyzing the content produced by football bloggers on their YouTube channels; examining YouTube as an ideal platform for football bloggers; determining the specific features of how football bloggers engage with their audiences; conducting a survey among viewers of football blogs on YouTube; and analyzing the content of international football blogs, including trends and characteristics. Research results: Football blogs on YouTube are a significant component of the modern football media space, combining journalism, entertainment, and communication. They cater to the needs of today's audiences and influence their perception of football, shaping new approaches to game analysis, fan engagement, and the promotion of football culture. These blogs offer a unique format of information delivery based on personal experience, emotions, and community involvement, thereby transforming the traditional model of sports journalism and creating new opportunities for young authors, experts, and football enthusiasts.
Football blogs on YouTube and their content
Keywords: 6.061.00.00; футбольні блоги; YouTube; контент; медіапростір; аудиторія; спортивна журналістика. Перелік використаних джерел: 1. Гайдамашко О. YouTube: історія розквіту найпопулярнішого відеосервісу. 24 Канал. URL: https://24tv.ua/tech/youtube-istoriya-rozkvitu-naypopulyarnishogo-novini-tehnologiy _n1540446. 2. Маслова О. О. Перспективи блогінгу для професійного журналіста : Кваліфікац. робота на здобуття ступеи. магістр спец. «Журналістика». Київ : Нац. авіац. ун-т; 2021. 79 с. 3. Панасенко А. Р. Блог як різновид масової журналістики в умовах інформаційного суспільства. Запоріжжя : International Journal of Innovative Technologies in Social Science; 2020. 23 с. 4. Перчишин М. В. Блогерство як феномен сучасного інформаційного суспільства / М. В. Перчишин. – Національний університет «Одеська політехніка». – URL:https://op.edu.ua/sites/default/files/publicFiles/studolympconf/fenomen_blogers tva.pdf 5. Тонкіх І. Функції блогів на сайтах українських Інтернет-ЗМ / І. Тонкіх // Діалог. – 2012. – Вип. 15. – С. 341-350. – URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P2 1DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_ meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=dialog_2012_15_36; football blogs; YouTube; content; media space; audience; sports journalism. 7