Розроблення стратегії розвитку бізнесу в умовах невизначеності - Островський, Назарій Іванович; Ostrovskyi, Nazarii Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У магістерській роботі досліджено сучасні підходи до формування стратегії розвитку бізнесу в умовах невизначеності, що обумовлена зростанням геополітичної, економічної та регуляторної турбулентності, зокрема в агропромисловому комплексі України. Актуальність теми зумовлена потребою підприємств у створенні стійких, гнучких і адаптивних стратегій, здатних забезпечити довгострокову конкурентоспроможність у VUCA-середовищі. Об’єктом дослідження є процес стратегічного управління підприємством в умовах високої невизначеності. Предметом дослідження – адаптивна стратегія розвитку агровиробничого підприємства в умовах трансформаційної турбулентності. Метою роботи є розроблення і обґрунтування адаптивної моделі стратегічного розвитку аграрного підприємства з урахуванням сценарного, опціонного та resilience-підходів. Для досягнення мети були поставлені такі завдання: • вивчити еволюцію наукових підходів до стратегічного управління в умовах невизначеності; • проаналізувати поточний стан і стратегічні виклики підприємства АТ «Кернел»; • обґрунтувати авторську адаптивну модель стратегічного розвитку підприємства; • оцінити ефективність та відповідність стратегії принципам сталого розвитку. Методичну основу дослідження становлять загальнонаукові методи (аналіз, синтез, абстрагування, моделювання, індукція та дедукція) та спеціальні 5 методи стратегічного і фінансового аналізу (SWOT, PESTEL, сценарний аналіз, метод реальних опціонів, оцінка NPV, аналіз чутливості). У роботі також використано методику стратегічної діагностики і підходи resilience-управління. У результаті дослідження обґрунтовано авторську адаптивну стратегічну платформу, що поєднує три концептуальні блоки: сценарне стратегування як засіб формування альтернативних траєкторій розвитку; теорію реальних опціонів як інструмент стратегічної гнучкості; та підхід resilience як механізм забезпечення стійкості до зовнішніх шоків. Запропоновано нову класифікацію стратегій розвитку бізнесу, в основу якої покладено рівень турбулентності середовища як детермінанту вибору стратегічної логіки. Проведено оцінку економічної ефективності реалізації запропонованої стратегії на прикладі АТ «Кернел». У базовому сценарії інтегральний показник чистої теперішньої вартості (NPV) становить 182,4 млн дол. США. Доведено, що стратегія забезпечує не лише економічну доцільність, але й соціальний ефект: збереження робочих місць, зниження залежності від вузьких логістичних каналів, відповідність принципам сталого розвитку.

The master’s thesis explores modern approaches to business strategy development in the context of uncertainty caused by escalating geopolitical, economic, and regulatory turbulence, particularly in Ukraine’s agro-industrial complex. The relevance of the topic stems from the need for enterprises to design resilient, flexible, and adaptive strategies capable of ensuring long-term competitiveness in a VUCA environment. The object of the research is the process of strategic management of an enterprise under high uncertainty. The subject of the research is the adaptive development strategy of an agro- industrial enterprise in conditions of transformational turbulence. The aim of the thesis is to develop and justify an adaptive model for strategic development of an agrarian enterprise, incorporating scenario, real options, and resilience-based approaches. To achieve this aim, the following objectives were defined: • to study the evolution of scientific approaches to strategic management under uncertainty; • to analyze the current state and strategic challenges of Kernel Holding S.A.; • to justify the author’s adaptive strategic development model for the enterprise; • to assess the effectiveness and sustainability of the proposed strategy. The methodological framework comprises general scientific methods (analysis, synthesis, abstraction, modeling, induction, deduction) and specific tools of strategic and financial analysis (SWOT, PESTEL, scenario analysis, real options method, NPV assessment, sensitivity analysis). Strategic diagnostics and resilience management approaches were also employed. 8 The study substantiates an original adaptive strategic platform integrating three conceptual blocks: scenario planning as a tool for developing alternative development trajectories; the theory of real options as a mechanism of strategic flexibility; and the resilience approach as a means of ensuring robustness to external shocks. A new classification of business development strategies is proposed, grounded in the level of environmental turbulence as a determinant of strategic logic. An assessment of the economic efficiency of the proposed strategy was conducted using Kernel Holding S.A. as a case study. In the baseline scenario, the integral net present value (NPV) indicator reached USD 182.4 million. It is demonstrated that the strategy ensures not only economic viability but also generates a social impact: job preservation, reduced dependence on vulnerable logistical channels, and alignment with sustainable development principles.
Developing a strategy for the development of businesses in conditions of uncertainty
Keywords: 3.051.00.00; стратегія розвитку; невизначеність; адаптивність; реальні опціони; сценарне стратегування; resilience; агробізнес; Kernel. Перелік використаних джерел: 1. Teece; D. J. (2014). The Foundations of Enterprise Performance. Academy of Management Perspectives; 28(4); 328–352. 2. Schoemaker; P. J. H. (1995). Scenario Planning: A Tool for Strategic Thinking. Sloan Management Review; 36(2); 25–40. 3. Taleb; N. N. (2012). Antifragile: Things That Gain from Disorder. Random House. 4. Trigeorgis; L. (1996). Real Options: Managerial Flexibility and Strategy in Resource Allocation. MIT Press. 5. Iansiti; M. & Levien; R. (2004). The Keystone Advantage. Harvard Business Press. 6. Кузьмін; О. Є.; Князь С. В.; Нємцев С. С. (2022). Стратегічна поведінка промислових підприємств у кризових умовах. Львів: ЛНУ. 7. Козак; Ю. (2023). Виклики стратегічного розвитку сільського господарства в умовах війни. Економіка АПК; (3); 15–22; development strategy; uncertainty; adaptability; real options; scenario planning; resilience; agribusiness; Kernel