Індукування системної стійкості рослин та перспективи використання Streptomyces як агентів біоконтролю інфекційних захворювань - Шемедюк, Н. П.; Ромашко, І. С.; Буцяк, В. І.; Двилюк, І. І.; Швед, О. В.; Shemedyuk, N. P.; Romashko, I. S.; Butsiak, V. I.; Dvylyuk, I. I.; Shved, O. V. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Використання мікроорганізмів для профілактики, лікування інфекційних захворювань рослин і підвищення врожайності все більше цікавить людство як альтернатива хімічним засобам захисту, зокрема сільськогосподарських культур. У статті охарактеризовано Streptomyces як агенти біоконтролю та ризобактерії, які стимулюють ріст рослин, і також механізми, сигнальні шляхи індукованого ними системного захисту рослини. Нове, сучасне бачення у вивчення цих питань привносять проаналізовані світові наукові дослідження останніх років, які все більше доводять перспективність Streptomyces у створенні біобезпечних біотехнологічних засобів захисту рослин. Експериментально доведено антифунгальну, антибактерійну активність Streptomyces, одержаних із біогумусу.

Microorganisms are used for the prevention, treatment of infectious diseases of plants and increasing yields. Products based on a culture of microorganisms mankind use as an alternative to chemical pesticides and fungicides. In this work we consider Streptomyces as agents of biocontrol and plant growth stimulator as well as induced by their mechanisms, metabolic pathways. We experimentally proved antifungal, the antibacterial activity of Streptomyces isolates obtained from compost.
The development of systemic plant stability and the prospects of using Streptomyces as biocontrol agents
Keywords: Streptomyces; фітопатогени; індукована системна резистентність; набута системна резистентність; біотехнологічні засоби захисту рослин; сигнальні шляхи; вторинні метаболіти; ензими; Streptomyces; phytopathogens; induced system resistance; resistance; biotechnological tools for plant protection; signal path; secondary metabolism; enzyme