Transformation of tradition in Kenzo Tange’s projects as a way of shaping contemporary Japanese architecture - Пархомчук, Михайло; Parkhomchuk, Mykhailo (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Статтю присвячено розгляду питання трансформації традиції в сучасній архітектурі Японії на прикладі робіт Кендзо Танге, як можливої спроби гармонізації сучасного міського простору, характерною рисою котрого, особливо у постсоціалістичних країнах, є типовість і відсутність характерних національних ознак, що за результатами досліджень сучасних науковців має негативний вплив на психіку людини. Метою роботи було виявлення творчого підходу К. Танге до використання традиції в умовах сучасності. В роботі використовувалися українські, японські, англійські, американські, та інші джерела з історії традиційної і сучасної архітектури Японії, включаючи теоретичні напрацювання самого К. Танге та декілька джерел присвячених роботам архітектора. Для дослідження також було зібрано значну кількість фотоматеріалу. В статті було викладено опис окремих типів традиційної релігійної архітектури Японії. В якості прототипів розглядалися архітектура Синто та буддизму. Відповідно до цього було проаналізовано наступні об’єкти К. Танге: меморіальний центр миру в Хірошімі, у порівнянні з храмовим комплексом Ісе; будинок муніципалітету в Курашікі у порівнянні з головним павільйоном буддійського храмового комплексу; будівля префектури Кагава в Такамацу у порівнянні з буддійською дерев’яною пагодою. В результаті, було виявлено, що трансформація традиції в творах К. Танге може відбуватися на чотирьох рівнях: організація генплану, формування внутрішнього простору будівлі, формування її загальної конструкції та на рівні семантики. Для кожного прикладу трансформації було наведено відповідні відсилки до окремих виявлених в ході роботи рис японської архітектури або традиційного японського світосприйняття. Також, було представлено алгоритм впровадження традиційних рис у сучасну архітектуру, що в умовах необхідності відбудови зруйнованих станом на 2023 рік українських міст, могло б стати допомогою у можливості відродження їх з уникненням архітектурних недоліків минулого.

This study explored the transformation of tradition in contemporary Japanese architecture, with a focus on Kenzo Tange’s works as a potential solution to the lack of national identity in modern urban spaces, particularly prevalent in post-socialist countries. Such homogenisation, as established by previous research, has negative implications for human psychology. The purpose of this study was to identify K. Tange’s creative approach to the use of tradition in the context of modernity. Ukrainian, Japanese, English, American, and other sources on the history of traditional and modern architecture in Japan, including the theoretical achievements of K. Tange himself and several sources on the architect’s works, were used in the study. A considerable amount of photographic material was also collected for the study. The paper described certain types of traditional religious architecture in Japan. The architecture of Shinto and Buddhism were considered as prototypes. Accordingly, the following objects of K. Tange were analysed: The Peace Memorial Museum in Hiroshima, in comparison with the Ise Shrine Complex; Kurashiki Town Hall in comparison with the main pavilion of the Buddhist temple complex; the Kagawa Prefecture Government Office Building in Takamatsu in comparison with the Buddhist wooden pagoda. As a result, it was found that the transformation of tradition in K. Tange’s works can occur at four levels: the organisation of the master plan, the formation of the interior space of the building, the formation of its overall structure, and at the level of semantics. For each example of transformation, appropriate references were made to certain features of Japanese architecture or traditional Japanese worldview that were discovered during the study. In addition, an algorithm for introducing traditional features into modern architecture was presented, which, given the need to rebuild Ukrainian cities destroyed as of 2023, could help revive them while avoiding the architectural shortcomings of the past.
Трансформація традиції в проектах Кендзо Танге як шлях формування сучасної японської архітектури
Keywords: архітектурна традиція; архітектура Синто; архітектура буддизму; Меморіальний центр миру в Хірошімі; муніципалітет в Курашікі; Адміністрація префектури Кагава в Такамацу; architectural tradition; Shinto architecture; Buddhist architecture; Hiroshima Peace Memorial Museum; Kurashiki Town Hall; Kagawa Prefecture Government Office Building in Takamatsu; 725